Fito farmacija

LG Seeds
dvorište u selu

Inicijativa: Za ostanak mladih na selu ustupanje državnog zemljišta i 20.000 evra

Inicijativa: Ustupiti državno poljoprivredno zemljište mladim poljoprivrednicima i stimulisati mlade bračne parove sa 20.000 evra. 

“Mladi imaju pravo na izbor. Taj izbor će zavisiti od toga šta im budemo ponudili”, izjavio je Milan Krkobabić ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj otvarajući konferenciju na temu “Povratak i ostanak mladih na selu” koja je održana na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Ostati, vratiti se ili otići?

“Kada govorimo o selu, moramo mladima da ponudimo selo koje oni mogu da prihvate i u kome vide svoju egzistenciju. Nudimo formiranje zadruga, jer su zadruge imperativ. Bez udruživanja i objedinjavanja mala gazdinstva nemaju budućnost”, rekao je Krkobabić i podsetio da u Srbiji 1,4 miliona ljudi radi na selu.

Zahvaljujući Odboru za selo Srpske akademije nauka, nakon mnogo godina, pokrenuto je pitanje sela, rekao je ministar i podsetio na podatke da je u našim selima preko 200.000 muškaraca mlađih od 40 godina neoženjeno, a oko 100.000 žena iste starosne dobi neudato.

Imamo jasan stav – ustupiti zemljište mladima

Krkobabić je rekao da se radi na ideji besplatne podele državnog poljoprivrednog zemljišta mladim poljoprivrednicima.

Ideja je da im se usputi na korišćenje do 50 hektara zemlje, bez nadoknade u zavisnosti od regiona, količine raspoloživog zemljišta i interesovanja. Po ugledu na Sloveniju koja podstiče mlade da se bave poljoprivredom i stimuliše ih sa 46.000 evra. Naša ideja je da to bude 20.000 evra po bračnom paru. Ne radimo brzo, ali pred nama je inicijativa i nadam se da ćemo do kraja godine definisati ustupanje državnog zemljišta”, rekao je Krkobabić.

Trenutno je oko 200.000 hektara neizdatog državnog zemljišta, podsetio je Krkobabić. Zemlja će se dati na korišćenje dokle god mladi poljoprivrednik želi da je koristi, s pravom da je koriste i njegovi naslednici. Neće prelazi u njegovo vlasništvo, već će je poljoprivrednik obrađivati, pod uslovom da to radi dobro, što će biti kontrolisano, pojasnio je ministar.

On je naveo da suprotstavljanje ovoj ideji može doći iz lokalnih samouprava, jer one deo budžetskih prihoda obezbeđuju izdavanjem zemljišta.

Konferenciju “Povratak i ostanak mladih na selu” je organizovalo Udruženje novinara za poljoprivredu “Agropress”.

Oznake:, , , , , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

vino boce

Interfest u Novom Sadu uz vrhunska vina, delikatese, radionice i muziku

Interfest, najstariji međunarodni festival vina u Srbiji, održaće se od 13. do 15. juna ...
Detaljnije