Fito farmacija

LG Seeds
setvospremač crveni

Bez zakupa državnih njiva u 16 opština, u Vojvodini rekordni zakup

Najveći zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u 9 opština u Vojvodini. Bez zakupa u 16 opština.

Nakon završenog postupka davanja u zakup i na korišćenje u agroekonomskoj 2018/19 godini, u 9 jedinica lokalnih samouprava u Vojvodini ostvaren je najveći zakup državnog poljoprivrednog zemljišta do sada, saopštila je Uprava za poljoprivredno zemljište.

Pored Bačkog Petrovca, Beočina, Čoke, Opova, Sremske Mitrovice i Sombora, rekordni zakup ostvaren je i u Inđiji, Pančevu i Sremskim Karlovcima.

Tako je u Inđiji ove godine dato u zakup 3.455 ha, što je za 100 ha više nego prethodne godine, navodi Uprava.

Bez zakupa u 2018/19 na području 16 opština

Nakon okončanja oba kruga nadmetanja za agroekonomsku 2018/19 godinu, u 16 opština nije bilo zainteresovanih za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

To su sledeće opštine: Aranđelovac, Bajina Bašta, Bujanovac, Ćićevac, Golubac, Gornji Milanovac, Kučevo, Lajkovac, Ljig, Lučani, Majdanpek, Merošina, Požega, Priboj, Trgovište i Žagubica.

Ipak, ovo je najbolji rezultat od donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu 2006. godine, jer se u odnosu na prethodne godine broj opština i gradova u kojima nije bilo zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini značajno smanjio, navodi se u saopštenju.

Tako je, na primer, u 2017/18 agroekonomskoj godini bilo 28 opština i gradova bez zakupa, dok u agroekonomskoj 2016/17 ukupno u 32 jedinice lokalne samouprave nije bilo zainteresovanih za zakup državnog zemljišta.

Prosečna cena zakupa po hektaru u poslednje tri godine 196,23 evra

U obaveštenju Uprave za poljoprivredno zemljište jedinicama lokalnih samouprava o prosečnoj ceni zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji Republike Srbije u poslednje tri godine navodi se da je usled neažurnosti pojedinih jedinica lokalnih samouprava došlo do kašnjenja u sprovođenju postupka realizacije godišnjih programa 2018. godine.

Kako ne bi došlo do kašnjenja u realizaciji godišnjih programa 2019. godine, Uprava za poljoprivredno zemljište je na osnovu raspoloživih podataka utvrdila prosečnu cenu zakupa po hektaru za prosečan kvalitet zemljišta na teritoriji Republike Srbije u poslednje tri godine i ona iznosi 196,23 evra.

Izvor: Uprava za poljoprivredno zemljište

Oznake:, ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

Nova knjiga Branislava Gulana o nestajanju sela u Srbiji

Nova knjiga o selu Branislava Gulana, publiciste, književnika i člana Naučnog društva ekonomista Srbije, "Ruralne sredine u Srbiji - Spasavanje ...
Detaljnije

Najave događaja

oranje 211

Jubilarna, dvadeseta “Srbobranska brazda” – najava i program

"Srbobranska brazda" - tradicionalno takmičenje orača ...
Detaljnije