Fito farmacija

LG Seeds
organsko povrce

Pravilnik o inpekcijskom nadzoru u oblasti poljoprivredne inspekcije

U Pravilniku i o učestalosti vršenja inspekcijskog nadzora na osnovu procene rizika.

Pravilnik o posebnim elementima procene rizika, učestalosti vršenja inspekcijskog nadzora na osnovu procene rizika i posebnim elementima plana inspekcijskog nadzora u oblasti poljoprivredne inspekcije objavljen je u “Službenom glasniku RS”, broj 85/18 od 8. novembra 2018. godine.

Pravilnikom se propisuju posebni elementi procene rizika, učestalost vršenja inspekcijskog nadzora na osnovu procene rizika i posebni elementi plana inspekcijskog nadzora u oblasti poljoprivredne inspekcije, i to u pogledu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, organske proizvodnje, proizvodnje kvalitetne priplodne stoke, proizvodnje duvanskih proizvoda i obrade duvana.

Procena rizika u oblasti bezbednosti hrane u delokrugu poljoprivredne inspekcije utvrđuje se posebnim aktom, u skladu sa metodologijom međunarodno prihvaćenih standarda, smernica, vodiča i preporuka u toj oblasti.

Za novoosnovane subjekte (subjekti koji su osnovani i počeli su sa obavljanjem delatnosti u poslednjih godinu dana), kao i kod subjekata kod kojih u prethodnom periodu nije vršen inspekcijski nadzor ili koji nisu podneli izveštaj o samoproveri ispunjenosti zahteva iz kontrolne liste i samoproceni rizika, utvrđuje se, kao pretpostavka, srednji stepen rizika.

Kod nadziranih subjekata kod kojih postoji sledljivost u prometu određene robe, odnosno proizvoda ili pružanju usluga, odnosno takva uslovljenost rizika i međusobna povezanost u poslovanju da povećanje stepena rizika kod jednog subjekta značajno utiče na povećanje stepena rizika kod drugog subjekta, kritičan ili visok rizik procenjen kod jednog nadziranog subjekta povlači isti takav stepen rizika i za druge nadzirane subjekte iz te grupe subjekata.

Procenjeni stepen rizika nadziranog subjekta odnosi se na sve objekte u kojima taj subjekat obavlja delatnost.

Učestalost vršenja inspekcijskog nadzora na osnovu procene rizika

U odnosu na nadzirane subjekte u delokrugu poljoprivredne inspekcije i teritorijalna područja sa poljoprivrednim zemljištem za koje je procenjen kritičan i visok stepen rizika, planira se učestaliji inspekcijski nadzor, i to najmanje jednom u šest meseci, a prema potrebi i češće.

U odnosu na nadzirane subjekte u delokrugu poljoprivredne inspekcije i teritorijalna područja sa poljoprivrednim zemljištem za koje je procenjen srednji stepen rizika, inspekcijski nadzor vrši se najmanje jednom godišnje, osim u oblasti organske proizvodnje u kojoj se vrši najmanje jednom u šest meseci.

U odnosu na nadzirane subjekte u delokrugu poljoprivredne inspekcije i teritorijalna područja sa poljoprivrednim zemljištem za koje je procenjen nizak stepen rizika, inspekcijski nadzor se vrši najmanje jednom u dve godine, osim u oblasti organske proizvodnje u kojoj se vrši najmanje jednom godišnje.

Ako je procenjen neznatan rizik, inspekcijski nadzor ne vrši se.

Plan inspekcijskog nadzora, pored obaveznih elemenata, sadrži i:

1) mere i aktivnosti za postizanje ciljeva;

2) rok za završetak predviđenih mera i aktivnosti;

3) pokazatelje učinaka na nivou mera i na nivou aktivnosti.

PRAVILNIK U CELINI PROČITAJTE OVDE

Oznake:, ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

vino boce

Interfest u Novom Sadu uz vrhunska vina, delikatese, radionice i muziku

Interfest, najstariji međunarodni festival vina u Srbiji, održaće se od 13. do 15. juna ...
Detaljnije