Znanje zlata vredi i ključ je napretka u poljoprivredi

Samo onaj ko poseduje znanje može da ostvari stabilno poslovanje u poljoprivredi.

Ključ razvoja poljoprivrede i revitalizacije sela je prenošenje znanja i obrazovanje poljoprivrednika, poruka je sa panela “Značaj poljoprivrednog savetodavstva za razvoj poljoprivrede“.

Panel, koji je bio izuzetno posećen, je održan u Novom Sadu u okviru 8. Dunavskog biznis foruma.

Stručnjaci zaposleni u poljoprivrednim savetodavnim službama imaju misiju da stignu do svakog poljoprivrednika i daju im savete, predloge i odgovore na pitanja kako bi pomogli napredak u svakom gazdinstvu.

Savetodavstvo je pravi dragulj, vrlo značajan za razvoj poljoprivrede i sela, rekao je prof. dr Radovan Pejanović, predsednik Programskog saveta Dunavskog biznis foruma.

Znanje u poljoprivredi je važnije od materijalnog bogatstva, poručio je Pejanović i dodao da samo onaj ko poseduje znanje može da ostvari stabilno poslovanje.

Govoreći o radu savetodavnih stručnih službi u Srbiji doktor Rade Jovanović, direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi koji koordinira radom savetodavnih službi na teritoriji centralne Srbije, je izneo podatak da je prosek godina savetodavaca 48, što dokazuje da su stručnjaci iskusni.

Sa druge strane ova činjenica ukazuje na potrebu zapošljavanja mladih agronoma.

Bitno je i raditi na proširenju saradnje sa službama drugih zemalja u cilju prenošenja novih saznanja, rekao je Jovanović.

Radom stručnih službi u Vojvodini koordinira Odsek za poljoprivredne savetodavne službe pri Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. 

Savetodavstvo je važno i država treba da ga podržava, rekla je šef ovog Odseka Julkica Simić, i ukazala da upravo država treba da nalazi mehanizme kako bi omogućila razvoj poljoprivrede, a poljoprivredne stručne službe su segmenti tog sistema.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević rekao je da je potrebno unaprediti saradnju savetodavnih službi u Vojvodini i centralnoj Srbiji kako bi ove službe poslovale što efikasnije. U tom cilju, kako je najavio, doći će i do promene u zakonodavstvu.

Direktor „Dnevnik-Poljoprivrednika“, dr Gordana Radović, je naglasila da su za prenošenje informacija i saveta stručnih službi važni i mediji koji se bave poljoprivrednim temama. 

Na panelu su govorili predstavnici poljoprivrednih stručnih službi.

Između ostalog bilo je reči o implementaciji primenjene nauke, rezultatima rada u oblasti voćarstva, pčelarstva, inovativnoj ulozi savetodavstva, uvođenju proizvođača u ekološki sistem proizvodnje. Govorilo se i o očuvanju tradicionalnih proizvoda i razvoju seoskog turizma.  

Savetodavna služba u centralnoj Srbiji organizovana je 23 centra, dok u 13 rade savetodavci u Vojvodini.

Svi zaposleni u poljoprivrednim stručnim službama rade na ispunjenju istih ciljeva, da najboljim savetima i rešenjima, putem poseta, radionica i medija, stignu do svakog seoskog gazdinstva u našoj zemlji.

 

 

 

 

 

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu