Fito farmacijaTerra Madre Salone del Gusto 2018 u Torinu

Terra Madre Salone del Gusto centralni je događaj pokreta Slow Food koji se održava u Torinu svake druge godine. 

Ove godine trajao je od 20. do 24. septembra i okupio je delegate iz preko 140 država sveta.

Novina ove godine bile su tematske celine i tako je bio i organizovan izlagački prostor u ovih 5 celina: Slow Food Meso, Slow Food Riba, Semena, Hrana i Zdravlje, Pčele i Insekti. 

Svaka od ovih celina imala je deo za prezentacije, gde su delegati podelili svoja iskustva, radionice ukusa i škole kuvanja i kao i poseban interaktivni deo gde su eksperti upoznavali posetioce sa najvažnijim temama.

Salone del Gusto je salon ukusa kako i samo ime govori i posetioci su mogli da uživaju u ukusima sveta sa svih kontinenta. Brojne radionice pripreme hrane i degustacije vrhunskih vina kao i panel diskusije obeležile su i ovaj Salone del Gusto. 

Sam sajam je organizovan u više paviljona/hala i na njemu je učešće uzelo više od 1000 izlagača. Centralni deo salona pripao je Ovalnoj dvorani u kojoj su po kontinentima bili raspoređeni izlagači. U njoj je bila predstavljena i naša zemlja. 

Srbija na Terra Madre Salone del Gusto

Delegacija Srbije je bila najbrojnija do sad i brojala je 40 delegata. Srbiju su na ovom veličanstvenom dogadjaju predstavljali udruženja Slow Food-a iz Beograda, Novog Sada, Gledića, Futoga, Velike Plane, Zlatibora i Brestovca. 

Tako su svi posetioci imali prilike da degustiraju i kupe ajvar iz Velike Plane i Brestovca, Zlatiborski kajmak i voćne džemove, kozji sir iz Arilja i Jaska, Pirotski kačkavalj, med sa Fruške Gore, Zlatibora i Gledićkih planina, proizvode od pšenice Spelte, organski pasulj iz Pivnica, Futoški kiseli kupus, rakiju od sorte Crvena Ranka iz zaseoka Rakija iz Gledića kao i vino od od sorte Smederevka iz sela Zeoke, opština Lazarevac. 

Premium proizvodi iz Srbije su zadovoljili i veoma zahtevne italijane koji su poznati gurmani i imaju visoke standarde kada su hrana i piće u pitanju.

Carlo Petrini, predsednik Pokreta Slow Food posle veličanstvene parade svih učesnika obratio se prisutnima i istakao koliko je važno da sačuvamo bogatstvo  različitosti i da budemo zahvalni Terra Madre (Majci Zemlji) na svemu što nam daje. 

Moramo se boriti za održivi razvoj i protiv multinacionalnih kompanija koje žele da GMO bude jedini izbor i jedina hrana. 

Tera Madre traži od svih nas da čuvamo planetu. 

Komesar Eu za zdravlje i bezbednost hrane Vytenis Andriukaitis poručio je da je Slow Food jako bitan za zdravlje ljudi i da kada biramo između Slow Food-a i Fast fooda, mi biramo etiku i održivost. 

Tekst i fotografije: Dejan Budić

Oznake:, ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2018” u prodaji

"Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2018" - nova znanja, dostignuća, iskustva ...
Detaljnije

Najave događaja

ogledni vocnjak

Savetovanje o savremenoj proizvodnji voća u Novom Sadu

Savetovanje za voćare u subotu, 15.12.2018. na Poljoprivrednom fakultetu ...
Detaljnije