Fito farmacijaSavetovanje “Dobar dan domaćine” od velike pomoći svim poljoprivrednicima

Peto naučno-stručno savetovanje “Dobar dan domaćine” svečano je otvoreno na Departmanu za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.   

Da je ovo savetovanje potrebno poljoprivrednicima, ali i agronomima i savetodavcima potvrdio je veliki broj prisutnih u amfiteatrima i holu Poljoprivrednog fakulteta.

Amfiteatar Poljoprivrednog fakulteta ispunjen do poslednjeg mesta.

Amfiteatar Poljoprivrednog fakulteta ispunjen do poslednjeg mesta.

U holu Poljoprivrednog fakulteta

U holu Poljoprivrednog fakulteta gužva

Izlaganja mogu da se prate i u holu fakulteta

Izlaganja mogu da se prate i u holu fakulteta

Na svečanom otvaranju, prisutnim poljoprivrednicima obratili su se predsednica Organizacionog odbora Savetovanja prof. dr Dragana Latković i Mladen Popov, uspešni poljoprivrednik iz Ostojićeva, Dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Nedeljko Tica i rektor prof. dr Dušan Nikolić.

Mladen Popov i prof. dr Dragana Latković

Mladen Popov i prof. dr Dragana Latković

Mladen Popov je rekao da je savetovanje od velike pomoći svim poljoprivrednicima i u njihovo ime izrazio zahvalnost što Poljoprivredni fakultet već petu godinu zaredom organizuje ovaj skup.

Direktorka Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Dragana Latković kaže da je to najveće okupljanje poljoprivrednika u regionu, a osim ratara, okupili su se i stručnjaci, profesori, kao i predstavnici lokalnih samouprava iz celog regiona. Ona je istakla da je Savetovanje poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca ušlo u kalendar najvećih okupljanja poljoprivrednika u regionu.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Marko Rovčanin je otvorio savetovanje i tom prilikom istakao da Sekretarijat svim srcem podržava ovakve manifestacije. Rovčanin je predstavio bespovratna sredstva, kredite i druga davanja u AP Vojvodini.

Marko Rovčanin

Marko Rovčanin

“Svi treba da se raspitaju za mere podrške, a to mogu uraditi i lično u Pokrajinskom sekreterijatu. Noviteti vezani za podsticaje jesu start-ap konkursi za mlade poljoprivrednike, odnosno nosioce poljoprivrednih gazdinstava od 18 do 40 godina”, rekao je Rovačanin i dodao da je novost da u trenutku apliciranja na konkurs ne moraju imati registrovano gazdinstvo, odnosno mogu biti u toku upisivanja.

Prvog dana Savetovanja predstavljeno je sedam tema koje su realizovane kao panel diskusije u kojima su učešće uzeli eminentni stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, agroekonomije, agrarne politike i predstavnici pokrajinske vlasti. 

Pšenica je bila glavna tema. Razgovaralo se o posejanim površinama, ceni, bolestima.

Slušaoci su pokazali i veliko interesovanje za teme o gajenju alternativnih njivskih biljaka i IPARD-u.

Poljoprivrednici će moći da konkurišu za IPARD sredstva krajem ove godine, izrazio je očekivanja pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Janjatović. On je rekao i da je do sada oko 6.000 poljoprivrednika prošlo obuku za pripremu dokumentacije. Oni koji žele da konkurišu za sredstva IPARD-a mogu pomoć oko prikupljanja dokumentacije da potraže od Poljoprivredne stručne službe i predstavnika lokalnih samouprava.    

Savetovanje se nastavlja sutra, kada će biti predstavljeno još sedam tema.

 

Savetovanje “Dobar da domaćine” se organizuje uz pomoć Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

 

 

Oznake:, ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2018” u prodaji

"Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2018" - nova znanja, dostignuća, iskustva ...
Detaljnije

Najave događaja

ogledni vocnjak

Savetovanje o savremenoj proizvodnji voća u Novom Sadu

Savetovanje za voćare u subotu, 15.12.2018. na Poljoprivrednom fakultetu ...
Detaljnije