Poljoprivredni sajam posetili gosti iz AP Kosovo i Metohija

image004

Poseta dragih gostiju iz AP Kosovo i Metohija je tradicija.

Oko stotinu poljoprivrednika iz Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija došlo je u ponedeljak na 86. međunarodni poljoprivredni sajam, a još toliko, uključujući i đake Poljoprivredne škole iz Leška, doputovaće u sredu, 15. maja.

Reč je o tradicionalnom susretu tokom kojeg poljoprivrednici iz južne srpske pokrajine imaju priliku da vide inovacije iz domena svog rada.

– Raduje me i velika mi je čast i zadovoljstvo što i ove godine mogu da ugostim i poželim dobrodošlicu našim dragim gostima iz naše Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija – rekla je izvršna direktorka za integrisane marketing komunikacije i članica Izvršnog odbora Novosadskog sajma Msc Jelena Marinković Radomirović. – Slobodno mogu da kažem da je dolazak gostiju s KiM postala tradicija koja je značajna i za nas i za njih. Sigurna sam da će na Sajmu videti mnogo noviteta, razmeniti iskustva i kroz inovacije unaprediti svoje poslove. Trudićemo se da i dalje budemo dobri domaćini, da naši gosti ponesu mnogo pozitivnih utisaka i radosti odavde jer, u suštini, to Sajam i jeste – mnogo atraktivnosti i dobre energije i sigurna sam da ćemo se i sledeće godine videti na Poljoprivrednom sajmu u još većem broju.

Poljoprivrednici s Kosova i Metohije na ovaj Sajam dolaze uz podršku Novosadskog sajma, kako bi unapredili svoja znanja i preneli ih svojim kolegama.

Dragi gosti

– Veliko je zadovoljstvo biti na ovako značajanoj manifestaciji na kojoj se može videti šta su novine i aktuelnosti u domenu poljoprivrede i potom to iskoristiti – istakao je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju zadužen za privredu, poljoprivredu i ruralni razvoj, dr Zoran Bojović. – Mi smo tu da, kao Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, pomognemo poljoprivrednicima da dobiju ono što im je neophodno. U narednih desetak dana biće raspisana javna nabavka od 200 miliona dinara za kupovinu poljoprivredne mehanizacije. Dokumentacija je pripremljena, a u narednih mesec dana planira se dodatna podrška poljoprivrednicima s KiM. Naša je dužnost da im pomognemo, da im obezbedimo uslove za kvalitetan i ispunjen život, da mogu da rade i zarađuju.

Vlada Srbije je prošle godine poljoprivrednicima s KiM podelila 450.000 sadnica i opremu za navodnjavanje u vrednosti od oko 80 miliona dinara, a kako Bojović navodi, država će nastaviti s programom podrške.

– Zahvalni smo što smo posetili ovaj Sajam i to je dobro za nas pošto smo u prilici da vidimo inovacije koje se tiču poljoprivredne mehanizacije, ali i da razmenimo iskustva s ljudima koji se ovim poslom bave – kaže poljoprivrednik iz Prilužja Branislav Vuksanović. – Možda u nekom budućem periodu konkurišem za dobijanje mehanizacije, za sada se nisam na to odlučivao.

Porodica Vuksanović je iz Obilića i decenijama se bavi poljoprivredom – ratarstvom i stočarstvom. Trenutno ih je u domaćinstvu 14 i ne žele da napuste svoje vekovno ognjište gde uzgajaju pšenicu, kukuruz, detelinu, bikove…

– Intezivno se bavimo poljoprivredom i nikad nismo prekidali proizvodnju, ni za vreme bombardovanja, ni pre rata – ponosan je Veljko Vuksanović, dodajući da su se poljoprivredom bavili njegovi preci, on, a i deca nastavljaju tradiciju. – Volimo da vidimo svu naprednu tehnologiju u poljoprivredi koja se ovde nudi jer nemamo takvu priliku na KiM. Može da se preživi od poljoprivrede, ali nam je potrebna pomoć kako bismo postizali bolje rezultate.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?