Najbolje vino srednjeg Banata je merlo 2015, proizvođača Janoša Urbana

najbolje vino atmosfera

Apsolutni pobednik takmičenja „Najbolje vino srednjeg Banata“ za 2017. godinu je vino merlo 2015, proizvođača Janoša Urbana, člana kluba vina „Sveti Martin“ iz Mužlje.

Organizatori takmičenja „Najbolje vino srednjeg Banata 2017.“ su zrenjaninsko udruženje „Klub vina“ i Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Udruženjem vinogradara i vinara srednjeg Banata, a uz podršku Grada Zrenjanina. Cilj ove manifestacije je promovisanje vina ovog kraja i vinske kulture. Ova manifestacija je održana sedmi put po redu.

Za ovogodišnje takmičenje prijavljeno je 134 uzorka vina iz šest udruženja vinara sa ovog područja.  

Najbolje vino je napravio Janoš Urban 

Janoš Urban, član kluba vina „Sveti Martin“ iz Mužlje, apsolutni je pobednik ovogodišnje manifestacije, sa najviše predatih uzoraka i najviše osvojenih medalja u svim kategorijama.

Janoš Urban
Janoš Urban

„Vinarstvom se bavim trinaest godina. Prvih godina je to bilo čisto amaterski. Nemam svoj vinograd, za sada, jer se bavim graditeljstvom muzičkih instrumenata i taj posao zahteva mnogo vremena. Kupujem grožđe i pravim vina. Ne živim od prodaje vina, ali određenu količinu prodam sa kućnog praga. Završio sam vinarsku školu u Mađarskoj i tamo sam čuo podatak da je potrebno imati vinograd na oko 4,5 hektara kako bi od proizvodnje grožđa mogla da živi četvoročlana porodica. To je za sada za mene, veliki i ozbiljan posao i zahteva da mu se čovek u potpunosti posveti“, kaže Urban. 

S leva na desno: Laslo Ronto, Janoš Urban i Šandor Šomođi
S leva na desno: Laslo Ronto, Janoš Urban i Šandor Šomođi

Banat je imao i ima dosta vinograda i autentičnih vina. Jedno od takvih vina je „banatski šiler“, rekao je predsednik „Kluba vina Zrenjanin“ Šandor Šomođi i dodao da Banat nije samo žitnica.

„Klub želi da pomogne razvoj vinogradarstva i vinarstva i da promoviše kulturu vina. To znači da želimo da pomognemo da i najmanji vinogradar, sa nekoliko čokoti, bude jednako važan kao i onaj koji ima hektare. Ako bismo imali dobar zakon to bi bilo lakše. Ali on je za nas katastrofalan i tera nas u ilegalu, jer ne možemo da opstanemo. Zakon je smišljen za vinsku industriju. Tu je i Zakon o bezbednosti hrane koji u potpunosti traži od nas da budemo industrija, a to je besmisleno. U celom svetu u vinarskoj industriji se ne primenjuje HASAP, samo na liniji automatskog punjenja. Jako nam je važno da javnost zna da mi vinari postojimo i da ovde, u srednjem Banatu, pravimo autentična, kvalitetna vina“, rekao je Šomođi.

Cilj „Kluba vina“ je da ovo takmičenje postepeno bude svedeno na nadmetanje onih vina koja su nastala od grožđa iz srednjeg Banata. 

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Saša Santovac, izrazio je ovom prilikom zadovoljstvo sve većim odzivom takmičara, kao i unapređenjem vinogradarstva i vinarstva u ovom delu Banata. 

Nagrađeni na takmičenju „Najbolje vino srednjeg Banata“

Pobednike takmičenja proglasio je osmočlani žiri u čijem su sastavu bili: Igor Luković, međunarodni sudija, Mladen Dragojlović, enolog  i konsultant u više vinarija, Srđan Lukajić, glavni enolog vinarija Zvonko Bogdan, Robert Čevari, međunarodni vinski sudija, Tomislav Ivanović, vinski sudija, Miloš Šeša, somelijer, Perica Radović, vinski novinar, Vuk Štefanović, somelijer i direktor obuke USV.

najbiolje vino sto i flase

Apsolutni pobednik takmičenja „Najbolje vino srednjeg Banata“ za 2017. godinu je vino merlo 2015, proizvođača Janoša Urbana iz Zrenjanina.

U kategoriji crvenih vina po dve zlatne medalje osvojili su Janoš Urban i Ivan Urošević, a po jednu Dragiša Gvožđan i Laslo Benak.

U kategoriji šiler vina zlato su osvojili Janoš Urban, Vinarija B&D Kojčić i Dragiša Gvožđan.

U kategoriji crvenih vina po dve zlatne medalje osvojili su Janoš Urban i Ivan Urošević, a po jednu Dragiša Gvožđan i Laslo Benak.

U kategoriji šiler vina zlato su osvojili Janoš Urban, Vinarija B&D Kojčić i Dragiša Gvožđan.

U kategoriji roze vina zlatne medalje osvojili su Laslo Ronto i Dušan Imbronjev.

Žiri je odlučio da u kategoriji dezertnih vina ne dodeli zlatnu medalju.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?