Na Konferenciji „Poljoprivrednik nove generacije“ uručeno 10 priznanja mladim poljoprivrednicima

Poljoprivrednik nove generacije

Edukativna konferencija „Poljoprivrednik nove generacije“ održana u Kongresnom centru Master Novosadskog sajma. Dodeljena priznanja

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić obratio se danas na

Prvu edukativnu agrarnu konferenciju „Poljoprivrednik nove generacije“ organizovalo je Zavičajno društvo „Fruškogorje“ uz podršku resornog sekretarijata. Cilj konferencije bio je da se poljoprivrednici edukuju u domenu novih konkursnih linija, izvora finansiranja, osiguranja poljoprivredne proizvodnje, nabavke novih mašina i opreme, udruživanja, te da se upoznaju s novim trendovima u agraru.

Poljoprivrednik nove generacije nagrade

„Poljoprivrednik nove generacije“

U okviru konferencije uručena su i priznanja „Poljoprivrednik nove generacije“, koja je dobilo deset mladih poljoprivrednika iz AP Vojvodine. Laureati su:

  • Dušan Radojčić, Jazak
  • Dušan Radanović, Čurug
  • Tihomir Tufegdžić, Salaš Noćajski
  • Goran Kovačević, Hetin
  • Stefan Gligorić, Manđelos
  • Đorđe Đukić, Gospođinci
  • Aleksandar Cesnik, Slankamenački Vinogradi
  • Savo Kvrgić, Turija
  • Nandor Vereš, Neuzina
  • Milan Marinković, Rumenka

poljoprivrenik nove generacije 2

Upriličena je i panel diskusija na temu „Finansiranje i osiguranje poljoprivrede“ na kojoj su govorili predstavnici fondova i banaka.

U okviru panel diskusije „Novi trendovi u poljoprivrednoj proizvodnji“ govorili su stručnjaci u svojoj oblasti. O voćarstvu nove generacije prof. dr Zoran Keserović, povrtarstvu nove generacije prof. dr Žarko Ilin, o zadrugarstvu Mr Jelena Nestorov predsednica ZSV, a o mehanizaciji nove generacije Mr Đorđe Mišković, izvršni direktor kompanije „KITE“d.o.o. i Aleksandar Švonja, direktor prodaje kompanije „Agropanonka“. O protivgradnoj zaštiti govorioje agronom Željko Katančević iz kompanije „AGRO LETAČ“.

Božić: Nastavićemo sa značajnom podrškom našim poljoprivrednicima

Sekretar Božić je ovom prilikom kazao da agrarni budžet za 2022. godinu iznosi 8,3 milijarde dinara, te da će poljoprivrednici u AP Vojvodini na raspolaganju imati znatno više novca nego ove godine.

„I u novoj godini ćemo, kroz brojne konkursne linije, nastaviti sa značajnom podrškom našim poljoprivrednicima. Važno je istaći da za većinu konkursa ima više sredstava nego ove godine“, kazao je Božić.

Prema njegovim rečima, tako je za ulaganje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, za koje je ove godine vladalo najveće interesovanje, u novoj budžetskoj godini opredeljeno 240 miliona dinara. Za sisteme za navodnjavanje obezbeđeno je 370 miliona, a za startap za mlade 200 miliona dinara. Veću podršku imaće stočari, povrtari, pčelari.

Mahmutović: I u 2022. godini konkurs namenjen mladim poljoprivrednicima

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović kazao je da će Ministarstvo i u 2022. godini raspisati konkurs namenjen mladim poljoprivrednicima, koji će biti inoviran u odnosu na ovogodišnji, na kojem je podržano gotovo 3000 mladih poljoprivrednika.

„Ministarstvo u narednu kalendarsku godinu ulazi sa budžetom od 62 milijarde dinara, što je gotovo 18 odsto više nego ove godine“, rekao je Mahmutović i dodao da su jedan od prioriteta investicije, zarad podizanja konkurentnosti, te da je za tu namenu znatno povećan iznos sredstva.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede