Jubilej Garancijskog fonda AP Vojvodine, 15 godina uspešnog rada

garancijski fond 15 godina

Grancijski fond AP Vojvodine svečano je u Srpskom narodnom pozorištu obeležio petnaest godina rada.

Garancijski fond AP Vojvodine formiran je 18. decembra 20103. godine po ugledu na razvijene tržišne ekonomije, sa željom da poljoprivrednicima i privrednicima olakša pristup povoljnim kreditima.

Osnovna delatnost Fonda je izdavanje garancija poslovnim bankama kao sredstvo obezbeđenja sigurnog vraćanja kredita.

Prema rečima direktora Garancijskog fonda AP Vojvodine Đorđa Rakovića, u poslednjih 15 godina podeljeno je preko 1.700 garancija u vrednosti oko 60 miliona evra.

garancijski fond direktor Djordje Rakovic
Đorđe Raković

„Osnovna sredstva Fonda obezbeđena su iz privatizacije preduzeća sa teritorije AP Vojvodine i iz budžeta, i ta sredstva su se iz godine u godinu uvećavala za iznos ostvarene dobiti. Takođe, ovom prilikom želim da naglasim da Garancijski fond danas ne koristi budžetska sredstva, i da posluje isključivo na osnovu sopstvenih prihoda“, rekao je na svečanosti Raković.

Prve konkursne linije Garancijskog fonda bile su namenjene nabavci poljoprivredne mehanizacije, a kasnije i priključnih mašina. Paleta garantnih linija širila se na poljoprivredu i privredu, čime je Garancijski fond i praktično počeo da izvršava svoju misiju, a to je privredni razvoj AP Vojvodine, prateći program Pokrajinske vlade i nacionalnu strategiju privrednog razvoja Republike Srbije.

Raković je rekao i da „garantne linije koje su danas aktuelne, predstavljaju zaokruženu celinu privrednih i poljoprivrednih delatnosti: od konkursa za mlade preduzetnike i početnike u biznisu, preko start-ap kredita, pa do garantnih linija koje pokrivaju sve delatnosti u poljoprivredi, možemo reći da Garancijski fond direktno utiče na stvaranje pozitivnog poslovnog ambijenta, odnosno i porast broja zaposlenih na teritoriji AP Vojvodine“.

Kada je reč o privredi, garantne linije za nabavku mašina i opreme namenjene su vlasnicima malih i srednjih preduzeća koji mogu da ih koriste za finansiranje nabavke proizvodne i prerađivačke opreme, kao i opreme u hotelsko-turističkom, medicinskom, nastavno-obrazovnom sistemu, prehrambeno-prerađivačkoj i mesnoj industriji.

Garancijski fond za razvoj ruralne ekonomije

Najveći broj izdatih garancija je iz oblasti poljoprivrede – oko 80%. Najviše garancija je izdato za nabavku poljoprivredne mahanizacije i priključnih mašina i za kupovinu poljoprivrednog zemljišta.

„Taj podatak samo potvrđuje činjenicu da Garancijski fond intenzivno radi na razvoju ruralne ekonomske delatnosti sa fokusom na poljoprivrednu proizvodnju i agroindustriju. Ne treba izostaviti i naše linije za izgradnju silosa, podnih skladišta i hladnjača, kao i nabavku repromaterijala i izgradnju i rekonstrukciju objekata“, rekao je Raković.

Prateći tehničko tehnološke novine Fond je uveo i garantnu liniju za nabavku energetski efikasne opreme i opreme za korišćenje obnovljivih izvora energije. Ovu liniju koriste klijenti za izgradnju zgrada, postavljanje novih solarno – termalnih sistema i toplotnih pumpi, i nabavku druge opreme čijom upotrebom se postiže značajna ušteda energije.

Raković je podsetio da je Garancijski fond prva javna institucija koja je u svom programu poslovanja primenila sistem rodne ravnopravnosti definisan zakonom. Uz podršku Fonda stvoreni su uslovi za otvaranje 806 novih radnih mesta iz oblasti ženskog preduzetništva. Za ovu inovativnost Fond je dobio veliko međunarodno priznanje, evropsku nagradu za najbolje realizovani projekat iz oblasti rodne ravnopravnosti.

Garancijski fond Vojvodine je uspeo da se uspešno pozicionira i na međunarodnom planu i član je Asocijacije evropskih garancijskih fondova.

„Za proteklih petnaest godina rada, Garancijski fond AP Vojvodine usavršavao je svoje garantne linije. Ili, da budem precizniji – prilagođavao ih je ekonomskoj i privrednoj situaciji. Tako smo u poslednje dve godine, većini linija povećali finansijski limit za izdavanje garancija, i proširili mogućnost apliciranja na mala i srednja preduzeća“, podsetio je Raković.

U narednoj godini podrška IT sektoru i izvozu

U narednoj godini Fond će nastaviti da promoviše aktuelne linije, ali i da kreira nove.

„Imajući u vidu to da je Novi Sad centar IT industrije, naredna linija biće podrška sektoru infomacionih tehnologija. Pored toga, jednom novom linijom biće obuhvaćena i izvozno orijentisana preduzeća, čime ćemo omogućiti klijentima da unaprede svoje izvozne potencijale“, najavio je Radović na svečanosti u Novom Sadu.

Garancijski fond prepoznaje potrebe poljoprivrednika

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je povodom obeležavanja 15 godina rada Garancijskog fonda Vojvodine, ukazao na značaj ove finansijske institucije. 

garancijski fond Vuk Radojevic
Vuk Radojević

„Garancijski fond je u poslednje dve godine značajno inovirao u svoje konkursne linije i generalno ih prilagodio potrebama vojvođanske privrede. Veoma je značajno što posebno prepoznaje poljoprivrednike Vojvodine i njihove potrebe, kao i IPARD program, čime je omogućio da naši poljoprivrednici lakše dođu do povoljnih garancija i tako realizuju značajne investicije za vojvođansku privredu“, istakao je ovom prilikom Radojević.

Foto: Garancijski fond APV 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede

Newsletter

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima iz poljoprivrede jednom nedeljno?