Fito farmacija

LG Seeds

“Dani ludaje” u Kikindi 2018.

“Dani ludaje” u Kikindi, 33. put po redu, od 20. do 23. septembra. 

Tradicionalna manifestacija u čast ludaje svake godine “oboji” Kikindu u narandžasto. Održava se već 33 godine. I svake godine sve je više gostiju, a program sve bogatiji i raznovrsniji.

“Dani ludaje” je manifestacija koja je koncipirana kao gastronomski događaj, a brojni prateći programi privlače posetioce iz zemlje i regiona.

Manifestaciju “Dani ludaje” je Turistička organizacija Srbije proglasila za najbolji događaj tog tipa u prošloj godini.

Najteža i najduža ludaja

Svake godine, najteže i najduže pobedničke ludaje ostaju u vlasništvu Grada Kikinde kako bi semena bila podeljena svima koji žele da se oprobaju u uzgajanju ovih divova. Semena se upućuju na tretiranje u Institut “Bački Petrovac” i u martu mesecu zametci se dele zainteresovanima da usavrše svoje veštine uzgajanja. Uz seme dobijaju i kratko uputstvo. Setva počinje u aprilu, na jednoj biljci se ostavlja jedan plod koji je neophodno pažljivo premeštati. Ovo se o uzgajanju ludaja zna ali svaki pobednik prethodne 32 manifestacije ima i svoju tajnu. 

Rekord najteže ludaje postavljen je 2014.godine. Tada je Milan Desnica iz Savinog sela uzgajio bundevu tešku 507 kg.

Rekord najduže ludaje iz 2014. godine oboren je prošle godine. Najdužu tikvu od 294,5 cm, što je 11,5 cm više od prethodnog rekorda, uzgajili su Jelena i Đorđe Vukadinović iz Jarka.

PROGRAM MANIFESTACIJE POGLEDAJTE OVDE

Oznake:, , , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

vino boce

Interfest u Novom Sadu uz vrhunska vina, delikatese, radionice i muziku

Interfest, najstariji međunarodni festival vina u Srbiji, održaće se od 13. do 15. juna ...
Detaljnije