Dan polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo – Seme za 32 države sveta

savetovanje agronoma

Dan polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Naučnici i stručnjaci instituta od nacionalnog značaja stvorili preko 1.000 sorti i hibrida

Predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor prisustvovao je 2. septembra manifestaciji „Dan polja“, koju tradicionalno organizuje Institut za ratarstvo i povrtarstvo, NS SEME, na oglednim poljima ovog instituta na Rimskim šančevima u Novom Sadu.

„To što je Vlada Republike Srbije 2018. godine Institutu za ratarstvo i povrtarstvo dodelila status instituta od nacionalnog značaja, krunska je potvrda uspeha, truda, vrhunskih rezultata i naučnih dostignuća, bez kojih je više od osam decenija nezamisliva poljoprivreda Vojvodine, Republike Srbije, ali i mnogo šire. Ovaj institut nije samo na papiru od nacionalnog značaja već je životno od nacionalnog značaja, jer ova godina dokazuje da su poljoprivredni proizvodi, a samim tim i semenska roba, od strateškog značaja. To jača samostalnost i suverenitet i nacionalne ekonomije“, istakao je Pastor.

On je dodao da smatra izuzetno važnim to što Institut tradicionalno i posvećeno dva puta godišnje organizuje „Dan polja“ jer brojni poljoprivredni proizvođači dobijaju mogućnost da pogledaju institutska ogledna polja kukuruza, suncokreta, soje i drugih biljnih vrsta, da dobiju stručne savete i upoznaju sa sortimentom brenda NS SEME.

Pastor je ocenio da je ova godina bila izuzetno izazovna i teška za poljoprivredne proizvođače, te da su i ovakve manifestacije prilika da se, u prisustvu eksperata iz oblasti poljoprivrede, procene očekivani prinosi, razmotre planovi i saveti za jesenju setvu, sagledaju razmere posledica izrazito sušne godine.

Predsednik Pastor je tokom ove manifestacije razgovarao sa direktorom Instituta prof. dr Jegorom Miladinovićem, predsednicom Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prof. dr Draganom Latković, kao i sa predstavnicima republičke i pokrajinske administracije koji su učestvovali na „Danu polja“.

Tokom više od osam decenija uspešnog rada, novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo je stvorio preko 1.000 sorti i hibrida, od kojih je 500 registrovano u inostranstvu. Sorte i hibridi ovog Instituta prisutni su u 32 države sveta, od Evrope i Rusije, do Kine, Indije i Argentine.

logo ns seme

Saznajte više o setvi grahorice

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede