Budite donatori, pomozite rad udruženja žena na selu

Poziv potencijalnim donatorima da pomognu ekonomsko osnaživanje žena na selu. 

Međunarodni dan seoskih žena obeležen je u holu Pokrajinske vlade održavanjem prvog “Donatorskog fruštuka” organizovanog u okviru projekta “Jaka žena – snažno selo”.

“Donatorski doručak” je organizovan kako bi se predstavili ključni problemi u radu udruženja žena, a za čije rešavanje je neophodna podrška donatora.

Ovom prilikom predstavilo se petnaest udruženja žena čije su članice poslužile ukusne domaće proizvode i prikazale rukotvorine.

Kako bi ekonomski osnažili žene koje žive na selu Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će pomoći u plasmanu proizvoda udruženja žena. 

“Smatramo da su ovakvi događaji jako značajni i da je neophodno podržati žene, pre svega seoska domaćinstva i seoski turizam. Resorno ministarstvo zajedno sa turističkim organizacijama želi da ukaže na koje načine i u kom pravcu žene mogu dalje da razvijaju svoje poslove. Naš sektor za telekomunikaciju takođe pruža veliku pomoć ženama kroz različite aktivnosti kojima se bavimo. Dodeljivali smo i sredstva za razvoj digitalnih kompetencija ženama na selu. Smatramo da kada žene sve svoje veštine nadograde digitalnim veštinama stvaraju ogroman prostor za napredak i ekonomski razvoj kroz elektronsko trgovanje, promocije i prodaju. Žene na selu su jak stub našeg društva i neophodno je da im se pruži podrška i ukaže poštovanje”, rekla je Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

U ime Pokrajinske vlade na „Donatorskom fruštuku“ pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić rekao je da je poslednjih godina primetan trend osnaživanja žena i programa podrške ženskom preduzetništvu.

Pokrajinska vlada kroz aktivnosti Zavoda za ravnopravnost polova i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova je među prvima započela programe podrške, rekao je Vuletić.

Sekretar je podsetio na podatke da dve trećine rada u svetu obavljaju žene, a zarađuju samo deset odsto ukupnog dohotka. Žene rade dva i po sata duže od muškaraca na neplaćenim poslovima, takozvanim “ženskim poslovima”, a koji se podrazumevaju. Tiho, predano i neprekidno. 

„Želja nam je i da vama, vrednim ženama širom Vojvodine, pomognemo da se organizujete, pokažete svoje umeće i nađete način da prodajom svojih proizvoda pomognete svojim porodicama, kao što su žene oduvek činile.“ 

Poziv donatorima

Pokretač projekta “Jaka žena – snažno selo” Marija Vujaković podsetila je na apsurdnu situaciju da žene na selu obučavamo kako da koriste internet, a retka su udruženja žena koja imaju računar.

Ona je pozvala potencijalne donatore da iskoriste mogućnost i pomognu tako što će ženama donirati računare. Tako će proizvodi koje one proizvode stići do kupaca. Svaka vrsta pomoći je dobro došla, rekla je Vujaković u ekonomskom osnaživanju jakih žena na selu. 

Žene na selu su ključni faktor u očuvanju sela. Imaju ogromnu energiju, svestrane su i naša je obaveza da ih podržimo u njihovim nastojanjima da poboljšaju život u našim selima i sačuvaju tradiciju, poručili su učesnici na “Donatorskom fruštuku”.

Događaju su prisustvovali potencijalni donatori – društveno odgovorne organizacije i pojedinci, članovi Pokrajinske vlade, predstavnici ambasada, lokalnih samouprava, turističkih organizacija i agencija.

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu