Miroslav Vukov

Znanje i iskustvo mašinski inženjer primenjuje u svom gazdinstvu

Diplomirani mašinski inženjer Miroslav Vukov je do pre nekoliko godina radio u projektnom birou zrenjaninskog brodogradilišta „Begej. Fabrika sa poluvekovnom tradicijom više ne pravi brodove, ali je Vukov nastavio da radi posao koji voli.

Miroslav Vukov 

Za potrebe svog gazdinstva rekonstruiše priključne poljoprivredne mašine.

„Sagledao sam manjkavosti poljoprivredne mehanizacije koju imam i pokušao da je unapredim, kako bih lakše obavljao određene operacije. Nisam imao novca da kupim nove, pa sam po ceni upola nižoj napravio prilagođene modele“, kaže Vukov.

Podrivač, valjak za prolećno valjanje pšenice, teška tanjirača sa osamnaest diskova, kembridž valjak, depozitor, špartač sa opružnim zubima. Sve te mašine je napravio i koristi ih u operacijama na njivi. 

„Da bi mašina bila što jeftinija treba iskoristiti postojeće delove od polovnih ili rashodovanih mašina, sklopiti u celinu i prilagoditi nameni. Mnogo mašina sam video, pa sam želeo da napravim slične, ali za manje para. Nisam ih pravio za prodaju, već zato što su mi bile potrebne, a i uživam u tome“, kaže Vukov.

Predstavljamo dve mašine koje su ovih dana u polju.

Prihrana kukuruza u redove sa rahljanjem

Prihrana kukuruza u redove sa rahljanjem

Depozitor za ulaganje đubriva u usevu kukuruza ulaže na deset centimetara od reda, na dubinu od pet centimetara, sa oko 40% od propisane doze veštačkog đubriva koje je potrebno za kukuruz kada se radi rasipačem. Biljke kukuruza na fotografiji imaju pet listova.

Spartac sa opruznim zubima

Špartač sa opružnim zubima

Špartač sa opružnim zubima Vukov koristi nekoliko dana pre setve da uništi klijance korova. Tada mašina ima i rotore koji ravnaju zemljište. Sada je koristi bez rotora kako bi razbio pokoricu i dodatno uništio korovske biljke. Sa ovom mašinom je moguće brzo kretanje na parceli. Hektar je moguće preći za 17 do 20 minuta, a potrošnja goriva je ekonomična, 1,8 do 2 litre po hektaru.

Fotografije: Miroslav Vukov

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu