kunici kavezi

Vlasnici farme kunića poručuju: Kunićarstvo treba uvrstiti u stočarstvo

Farmu kunića u Stajićevu, nedaleko od Zrenjanina, braća Nenad i Dejan Popov su otvorili u martu ove godine. Matično jato

kunici kavezi

na ovoj farmi čini 50 ženki i 12 mužjaka rase „hajkom“. Ovaj izvorni francuski hibrid kunića ima odličan prirast, a ženke okote od 12 do 14 mladunaca. Kapacitet proizvodnje je do četiri hiljade kunića godišnje. Braća Popov planiraju da udvostruče proizvodnju, ali kako za poljosfera.rs kaže suvlasnik farme Nenad, ovaj posao je u našoj zemlji zvanično samo hobi.

Nenad popov

Nenad Popov, suvlasik Farme kunića “Braća Popov”

„Najveći problem ovog posla kod nas je što se on trenutno tretira isključivo kao hobi. Naš cilj je, kao i svih kunićara u Srbiji, da se ova proizvodnja uvrsti u granu stočarstva. Tako je u EU. Tada bismo bili konkurentniji, otvorila bi nam se nova tržišta, a mogli bismo i da konkurišemo za subvencije. Gradska uprava u Zrenjaninu ima sluha za nas i našu proizvodnju i pomaže nam u razgovorima sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.“

Popov kaže da problema sa plasmanom nema. Saradnju su ostvarili sa Veterinarskim zavodom u Subotici, hotelima i restoranima. Meso kunića je zdravo i potražnja za njim u Evropi stalno raste, dok u Srbiji to nije slučaj, ističe naš sagovornik.

kunici

Iskustvo od nekoliko meseci za braću Popov je pozitivno, jer se već pokazalo da se proizvodnja kunića isplati.

„Mi smo tek počeli ovaj posao, ali već vidimo pozitivne rezultate. Ulaganje u farmu i proizvodnju nije veliko, a novac može brzo da se vrati, jer se kunići veoma brzo razmnožavaju i rastu, pa je samim tim i povraćaj novca relativno brz. Posao ne iziskuje ni mnogo rada. Što se tiče cene, trenutno za kilogram žive vage kunića dobijamo 220 dinara.“

Proizvodnja mesa od kunića u Srbiji je još u razvoju dok je u svetu veoma popularna. U našoj zemlji postoji par manjih farmi koje se bave uzgojem kunića, dok su ostalo sve individualni odgajivači sa po nekoliko ženki za sopstvene potrebe.

Veliki proizvođači ovog mesa u svetu su Francuska, Italija, USA, Nemačka, Rusija, Kina, Mađarska, Holandija gde se meso kunića  koristi za ishranu stanovništva zbog potpunog saznanja o njegovom kvalitetu, ukusu, hranjivoj i dijetalnoj vrednosti.  

Grad Zrenjanin će pomoći kunićarima

„Pokušavamo na različite načine da pomognemo našim poljoprivrednicima, bez obzira da li se bave ratarskom, povrtarskom ili stočarskom proizvodnjom. Ne mogu da sakrijem zadovoljstvo kada upoznam mlade i preduzimljive ljude koji rade nešto što drugi ne rade“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. On je potvrdio da će nakon konsulatacija sa stručnim službama i poljoprivrednicima grad pomoći kunićarima, kako u nastupu proizvođača prema resornom ministarstvu, tako i kroz određene podsticaje.

 

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu