Porodica Čipak na radnom mestu

Povrće iz osamnaest plastenika porodice Čipak

Porodica Čipak iz Mužlje će uskoro proizvoditi povrće u čak osamnaest plastenika. „Ako dobro organizujete posao, dogovorite se ko će šta da radi i mnogo radite, uspećete“,

Porodica Čipak na radnom mestu

kaže povrtar, Ištvan Čipak, za naš portal.

Pre šest godina organizovali su proizvodnju povrća na otvorenom. Kako je proizvodnja pod vedrim nebom nesigurna i otežana, podigli su plastenike.

Plastenici porodice Čipak

„Proizvodnju smo organizovali u osam plastenika od po 240 kvadratnih metara. Planiramo da podignemo još deset plastenika. Proizvodimo paradajz i papriku. Sredstva za podizanje plastenika smo obezbedili iz sopstvenih izvora i ne zadužujemo se. U ovom poslu mnogo nam pomaže Carska bašta, čiji sam osnivač i član. Deo poslova oko konstrukcije završavamo u radionici Carske bašte. Mnogo nam znači što zaduženja vraćamo u robi“, priča poznati povrtar. 

Spremno za prodaju

 

Berba paradajza, sa ukupno šest spratova, je završena. Prinos po biljci je oko 6 kilograma. Proizvodnja je strogo kontrolisana, a sve faze proizvodnog procesa su evidentirane. To je važno kako za proizvođača, tako i za potrošača, smatra Čipak.   

U plastenicima će biti organizovana proizvodnja ranog i kasnog povrća.

Prolećna sadnja je ulaganje, a jesenja dobit. Mi povrtari, članovi Carske bašte, se dogovaramo da proizvodimo ono povrće koje možemo da prodamo. Što se tiče plasteničke proizvodnje, još uvek nemamo dovoljno robe, posebno ranog povrća“, poručuje Čipak.

Trojke, sestra i dva brata, ostaju u povrtarstvu

Ištvanova deca, Sibila, Silvester i Sanijel imaju 22 godine. Odlučili su da se uz oca bave povrtarstvom.

svi rade

 

„Zavoleo sam ovaj posao. Pomagao sam i dok sam bio niži od motike. Danas radim sve poslove u proizvodnji povrća. Jako sam zadovoljan. Verujem da ću od ovog posla dobro živeti. Nije lako raditi ceo dan, ali treba biti uporan“, kaže Silvester.

Njegov brat Sanijel je zadužen za prodaju robe. Sviđa mu se posao koji radi i zadovoljan je što je izabrao povrtarstvo.

Njihova sestra, Sibila, radi poslove oko kalibracije i sortiranja plodova. Porodični posao ima budućnost, smatra ova mlada dama.

„Vrlo sam srećan. Moja deca su vredna i dobra. Smatram da imaju budućnost u povrtarstvu. Verujem da će doći vreme kada će proizvođači hrane biti cenjeniji u društvu. Moja deca, i drugi mladi koji su se opredelili da se bave poljoprivredom, će to osetiti. Ovo je težak posao. Zahteva mnogo rada i odricanja, ali uz dogovor i dobru organizaciju mnogo je lakše“, poručuje Ištvan Čipak.

                                        

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu