occari iz Uzdina

Oporavak ovčarstva moguć ako se u posao uključe mladi

Marin Šubonja iz Uzdina je odgajivač ovaca rase cigaja. Ovim poslom bavili su se svi njegovi preci, a Marin je u ovčarstvu već trideset godina. Sada ima stado od 80 grla i jedan je od retkih ovčara koji odgaja samo ovu rasu.

occari iz Uzdina

Ovce su tokom cele godine na salašu koji se nalazi na utrini u blizini naselja.

„Ovca je najrentabilnija životinja. Banatska cigaja je zahvalna jer je na ispaši do većeg snega. Kada padne sneg životinje budu ispod krova, pa ih onda hranim senom, mekinjama, kukuruzom, sitnim žitom. Čim krene trava idu na pašu“, isričao nam je iskusni ovčar.

Nekada je Šubonja imao više ovaca. Smanjio je stado jer poslednjih godina sam čuva ovce.

„Već pet godina sam čuvam ovce, jer nemam čobanina. Danas su mnogi prinuđeni da rade taj težak posao samo zbog para. Ne osećaju ovaj posao i nevoljno čuvaju ovce. Samo odrađuju. Imaju solidnu platu, do 40.000 dinara, a dobijaju i hranu. Dobrih čobana je sve manje, kao, uostalom, i odgajivača ovaca“, smatra Šubonja.

U Uzdinu je pre tridesetak godina bilo oko 15.000 ovaca. Danas jedva 800 grla, kaže naš domaćin. Sve je više belih ovaca, a domaća cigaja je zapostavljena. U ovom kraju tek nekoliko proizvođača odgaja isključivo cigaju.

cigaja krupno

 

On smatra da bi se situacija popravila kada bi se proizvođači ovaca organizovali u jaka, regionalna udruženja. Najbolje bi bilo da se više regionalnih udruženja povežu u centralno udruženje. A, zašto ovčari to i ne urade? Šubonja, koji je predsednik Udruženja stočara u Uzdinu, na ovo pitanje nema odgovor.   

S druge strane, on smatra da je dobro što od države za umatičenu ovcu odgajivači dobijaju 7000 dinara. Problem je što je malo takvih grla. U Uzdinu i okolini umatičeno je tek oko 20% ukupnog broja grla. Trebalo bi na neki način pomoći svim odgajivačima, kako bismo imali više ovaca, poručio je Šubonja.

Osnovni problem, po mišljenju našeg domaćina, je što mladi ne žele da se bave ovčarstvom. On kaže da poznaje sve ovčare u kraju, ali ne zna ni jednog mladića koji želi da bude ovčar. Ako u ovčarstvu nema mladih, malo je nade da će se ova grana stočarstva oporaviti i napredovati, smatra Šubonja.

Sve više umatičenih ovaca

“Zainteresovanost ovčara za matičenje grla je veća od kako su povećane subvenije za umatičena grla. Ako se matičenje nastavi ovakvom dinamikom, u srednjem Banatu će u jednom momentu biti više umatičenih ovaca nego krava“, kaže za naš portal zootehničar osnovne odgajivačke organizacije „Zoodata“, Vesna Radović.

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu