Bogat rod kajsije

Odličan rod kajsija i u Banatu

Voćari će ovu godinu pamtiti po bogatom rodu. Rodile su višnje, trešnje, kajsije, breskve… I u Banatu je tako. Po svemu sudeći voća će biti i za pripremanje pekmeza, a deo će biti “pretočen“ u rakije.

Bogat rod kajsije

Aleksandar Bugar ima voćnjak u okolini Ečke. Na površini nešto većoj od hektara su stabla kajsije, trešnje i kruške. Voćnjak je star oko devet godina.

Aleksandar Bugar Ecka

„Godina je bila idealna i za kajsiju i za trešnju. Grane su bile pune plodova, pa smo ih podupirali da se ne bi slomile. Rod kruške će biti prepolovljen, jer su u vreme cvetanja rutave bube pojele veliki broj cvetova. Sa površine manje od lanca očekujem ukupan rod kajsija od oko 15 tona. Kvalitet je zaista dobar. Zaštitu sam obavio na vreme, pa su plodovi sačuvani“, zadovoljan je Bugar.

Voće prodaje iz voćnjaka. Kaže da nema potrebu da ga skladišti, jer istog dana nakon berbe, robu i proda.

I cena mu odgovara. Kilogram kajsija prve klase prodaje za 80 dinara, a kajsiju za rakiju za 50 dinara.

Bugar želi da osavremeni svoj voćnjak. Pre nešto više od mesec dana na obodu voćnjaka postavio je vetrenjaču koja je deo sistema za zalivanje. Kada bude završio berbu kajsija, ovaj domaćin će nastaviti radove na postavljanju cevi i pripremiti sistem za narednu sezonu. Veruje da će ulaganje u navodnjavanje doneti višestruku korist.

Nedaleko od ovog voćnjaka je veliki voćnjak u kom dominiraju kajsije. Vlasnik, Miok Konstantin je pre 18 godina posadio 320 stabala kajsije. Uz profesorski posao, za Konstantina je tada voćnjak bio mesto za opuštanje. Pre osam godina voćnjak je proširio i sada se porodica Miok ima čak 1200 stabala kajsije. To je domaći sortiment, visoko kalemljenje, dva puta. Dole je ringlov, pa šljiva, pa kajsija.

vetrenjača u voćnjaku

 

„Pogrešio sam što sam posadio toliko kajsija. Kajsije koje se budu osušile zameniću trešnjama. Ove godine nisam prskao, ali je ovo bila godina bolesti i trebao sam. Lepe su i krupne, ali su plodovi nekih sorti pegavi. Rodile su odlično. Kada smo starije kajsije protresli sakupili smo oko 50 kilograma, a na drvetu se nije ni primetilo da je deo plodova opao. Toliko ima roda“, kaže ovaj iskusni proizvođač.

Porodica Miok Ecka

Za razliku od svog komšije Bugara, on smatra da je voćarima u ovom kraju potreban skladišni prostor, hladnjača. Organizovan otkup bi pomogao proizvođačima, posebno u rodnim godinama kao što je ova. Miok kaže da prodaja sa voćnjaka ide dobro, jer imaju stare kupce koji dolaze i iz drugih krajeva Banata. Ipak, kajsije ima mnogo na tržištu. U početku cena je bila 180 dinara, a sada je 50 dinara za kilogram. Važno je da se što više svežih kajsija proda, jer šteta je da propadnu. Izvesno je, kako kaže Miok, da će veliki deo ipak završiti prerađen u pekmaze ili rakiju.    

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu