krave sa ispaše 1

Kumane planira organizovanje farmerske zone

Selo Kumane je okruženo pašnjacima, što nije neobično za naselja u Banatu. Ono što jeste neobično je to što su meštani ovog sela u opštini Novi Bečej očuvali stočni fond.   

krave sa ispaše 1

“Ponosni smo na činjenicu da u selu odgajamo 4000 goveda, a to znači da na svakog stanovnika dođe po jedno grlo. Polovina goveda je na pašnjacima osam meseci u toku godine. Zato je za nas vrlo važno da pašnjaci ostanu u dobrom stanju, jer ispaša obezbeđuje jeftiniju proizvodnju mleka. Dnevno mlekarama isporučujemo 25.000 litara mleka”, počinje priču predsednik Pašnjačkog odbora Milan Kvaščev.

predsednik Pašnjačkog odbora Milan KvaščevKako bi zaštitili pašnjake Kumančani su ih upisali na listu nepokretnosti tako da ovo naselje ima 1900 hektara pašnjaka, a u toku je uknjižba još oko 700 hektara. Kako kažu, njihova je obaveza da očuvaju to prirodno stanište i da ono što je nasleđeno ostane i njihovim potomcima.

Budućnost i razvoj sela stočari vide u uređenju farmerske zone

“Na taj način ćemo iz sela izmestiti postojeće farme. Delovi pašnjaka koji su opredeljeni za tu namenu su zapadno od sela i nalaze se u specijalnom rezervatu prirode “Okanj bara”. Želimo da omogućimo mladim farmerima da na pašnjaku izgrade tipske farme. Prateća infrastruktura će biti obezbeđena. Imamo dobru saradnju sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode i opštinom Novi Bečej. Oni su podržali ovaj projekat. Očekujemo ruku podrške i od pokrajinskih i republičkih nadležnih institutcija, jer je to veliki projekat za naše selo. Farmerska zona će omogućiti stočarima da rade i proizvode na savremenim farmama. Verujem da će ta koncepcija zadržati mlade da ostanu da žive u selu”, poručuje Kvaščev.

Uređeni pašnjaci su budućnost stočarstva

Braća Zlatko i Siniša Stančić se bave proizvodnjom mleka. Ukupno imaju 160 goveda, a 50 krava je u muži. Pre nešto više od deset godina počeli su sa tri krave. Sada su sva grla u stadu umatičena.

Zlatko Stančić stočar Kumane

“Odlučili smo se za proizvodnju mleka jer selo ima pašnjake, pa je proizvodnja isplativa. Zahvaljujući pašnjacima uspeli smo da uvećamo stado. Krave su osam meseci na ispaši. U toku zime ih hranimo silažom i kabastom hranom”, kaže Zlatko.

Braća Stančić prerađivaču dnevno isporuče 600 litara mleka. Planiraju da prošire farmu i broj krava u muži povećaju na sto. Takav poduhvat zahteva izgradnju savremenijih objekata i odgovarajućeg izmuzišta, što je takođe deo plana ovih vrednih stočara.    

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu