stari Begej

Inicijativa: Sačuvajmo Stari Begej

Udruženje „Info Centar“ je pokrenuo akciju za zaštitu područja reke Stari Begej koja prolazi kroz opštinu Žitište.

stari Begej

U dosadašnjem periodu Starom Begeju nije pridavan dovoljan značaj u pogledu ekoloških, bioloških i ekoturističkih karakteristika, već je pre svega prepoznat kao područje koje najviše koriste ribolovci i lovci okolnih naseljenih mesta, navode predstavnici udruženja. To je u velikoj meri uslovilo da područje Starog Begeja bude nepoznanica u pogledu prirodnih vrednosti kojima raspolaže i situacije na samom terenu.

stari Begej 3

Cilj ovakve ideje je da se ovaj tok i priobalje u narednom periodu zaštiti i da bude deo ekološke mreže zaštićenih prirodnih područja u Srbiji, kako bi se aktivno delovalo na sprečavanju neželjenih situacija u pogledu ugrožavanja i zagađivanja živog sveta, ali i stvaranja uzajamnih partnerstava koja će doprineti efikasnijoj kontroli ovog područja ukoliko se pojave negativni faktori (zagađivanje, krivolov, ribokrađa, nelegalna seča, požari ili drugi načini ugrožavanja živog sveta).

stari Begej 2

Na ovaj način doprineće se promociji područja i stvoriti mogućnosti razvoja ekoloških oblika turizma.

„Info Centar“ poziva institucije i nevladine organizacije da se uključe u ovu akciju i da pomognu da na teritoriji opštine Žitište tok i priobalje Starog Begeja postane zaštićeno prirodno područje.

foto: Bojan Marčeta

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?