herovke krupno

Herovke, slatki tradicionalni specijalitet, sačuvan od zaborava

Od davnina na svečanoj trpezi vojvođanskih Slovaka poslužuju se herovke. Ovaj kolač domaćice su pripremale u različitim prilikama, a ukus i miris poslastice pamte svi

herovke krupno

koji su je probali.

Da ne bismo zaboravili kako se herovke prave, a uz to i ostale običaje Slovaka, u Aradcu nadomak Zrenjanina je, u organizaciji tamošnjeg Udruženja građana “Harmonija”, prvi put održana manifestacija “Dani herovke”.

pravljenje 2

priprema herovki

Četiri ekipe žena iz Aradca takmičile su se u pravljenju najboljih herovki.

“Ove godine smo se odlučili da se takmiče ekipe iz našeg sela, ali planiramo da ova manifestacija postane tradicionalna i da već naredne godine dođu i žene iz drugih mesta”, rekla je predsednica UG “Harmonija” Jarmila Ponjičan.

Po mišljenju članova žirija najbolje herovke su napravile Kristina Jonaš, Ana Godova i Milina Hučkova.

“Danas smo ocenjivali izgled, ukus i da li je herovka dobro i ujednačeno ispečena. U našoj kući se jedu hrskave herovke. Volimo kada je testo tanje sa puno mehurića i kada se kolač “okupa” u vanil šećeru”, kazala je predsednica žirija Olinka Lovas.

Herovka se pravi od davnina i domaćice su recept nasleđivale od svojih majki i baka. Danas, ne izostaju male inovacije. Ekipa Snežane Milićević napravila je herovke u boji.

sarene herovke

“Stavile smo malo jestive boje, pa imamo žute, plave, zelene i crvene herovke. Ukus je isti, ali je ovako zanimljivije. Nije komplikovano napraviti ovu poslasticu. Nekada je recept bio tajna i svaka domaćica je pokušavala da napravi herovku koju će sladokusci prepoznati kao specijalitet njene kuhinje. Najpre su bile u obliku jastučića, pa mašnica, a danas su prozračne lopte”, ispričala nam je Milićević.

Osim herovki na ovoj manifestaciji domaćini su predstavili proizvode starih zanata, rukotvorine, med, vina.  

aradačke Meškarke

Kako to obično biva u ovakvim prilikama, takmičenje je samo povod za okupljanje. Mnogo je važnije da kroz razgovor, pesmu i igru predstavimo običaje naroda sa ovdašnjih prostora, da očuvamo tradiciju i ne dozvolimo da zaboravimo.  

Ukoliko želite da napravite herovke

Potrebni sastojci su: 9 žumanaca, 1 pavlaka, kilogram brašna, 4 kašike rakije. Umesite testo kao za rezance za supu. Napravite oko 20 loptica, pa svaku provucite kroz mašinu za testo i to tri puta kako bi testo bilo što tanje. Zatim isecite trake širine oko centimetar, ali ne do kraja. Stavite ih u kalup i pržite u zagrejanoj masti dok ne dobiju rumenu boju. Izvadite herovke i ostavite ih da se ocede. Ohlađene pospite šećerom u prahu u koji ste dodali vanilu. Ukoliko nemate kalup za herovke, testo pažljivo, kao vunicu omotajte oko ruke da dobijete loptu nalik gnezdu. Uživajte u pripremanju ovog tradicionalnog specijaliteta. Prijatno.

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu