proizvodnja rasada

Đaci poljoprivredne škole u Zrenjaninu oplemenili dvorišta škola, vrtića i mesnih zajednica

Srednja poljoprivredna škola u Zrenjaninu obrazuje tehničare poljoprivredne struke. Učenici ove stručne škole su zahvaljujući praktičnoj nastavi

proizvodnja rasada

nakon školovanja spremni da svoje znanje primene na odgovarajućem radnom mestu. Budući tehničari poljoprivrede, veterine, hortikulture i pejzažne arhitekture, kao i đaci koji pohađaju trogodišnji obrazovni profil, tokom školske godine provedu čak trećinu časova na praksi. O svom pozivu, zavisno od profila, uče na školskoj farmi i imanju od 153 hektara, kao i u plastenicima postavljenim u dvorištu škole.

„Vrlo je važno da učenicima pružimo mogućnost da steknu znanje tokom praktične nastave. Kroz donacije obezbeđujemo semena, sredstva za zaštitu biljaka, a dobili smo i sejalicu. Pokrenuli smo ozbiljnu plasteničku proizvodnju cveća i povrća. Ovog leta ćemo u školi postaviti i četvrti plastenik. Vrlo smo ponosni jer smo u našoj biobašti organizovalii organsku proizvodnju povrća, začinskog bilja i cveća“, rekla je za poljosferu.rs direktorica škole Milica Damjanović Tomin.

Želja da oplemene i prostore van škole, ali i da pokažu šta znaju, navela je učenike i nastavnike da urede prostore ispred vrtića, škola i mesnih zajednica.

djaci sade cvece

„Želeli smo da učinimo nešto lepo za našu sredinu i okolna naselja. Uredili smo prostor ispred MZ u Tarašu, posadili smo i ruže koje smo dobili kroz donaciju. Ulepšali smo i prostore u vrtiću „Bambi“, osnovnim školama „Jovan Cvijić“ i „Petar Petrović Njegoš“ i MZ „Zeleno polje“. Svi su bili oduševljeni, a mi smo učinili nešto lepo. Sledeće godine ćemo proširiti ovakve aktivnosti“, rekla je Damjanović Tomin.

biobasta poljoprivredne skole Zr

Biobašta, oaza organske proizvodnje, je mesto gde đaci uče da budu deo prirode, ali i da u njoj, kroz rad, uživaju.

zasnivanje biobaste

„Našu biobaštu smo zasnovali u novembru. To je proces koji traje kroz projekat „Zajednici zajedno“. U biobašti smo kombinovali povrtarske i cvetne vrste. Đaci i profesori ovde rade zajedno. Uživamo u proizvodnji zdravog organskog povrća koje koristimo svi u školi“, pohvalila je trud đaka i biobaštu profesorka stručnih predmeta iz hortikulture i pejzažne arhitekture Aleksandra Rodić.

Znanje za budućnost

Željana Marčeta je ove godine završila Srednju poljoprivrednu školu u Zrenjaninu. Sada se priprema za upis na Poljoprivredni fakultet. Želi da proširi svoje znanje iz oblasti hortikulture.

Zeljana i Aleksandra 1

„Od svojih profesora u Srednjoj poljoprivrednoj školi sam mnogo naučila. Pored prakse u školi, bila je organizovana i praksa u cvećarama. Sarađivali smo i sa osnovnim školama i vrtićima. Želim da studiram hortikulturu, jer je lepo uređivati prostor oko sebe i pružiti priliku i drugima da uživaju u lepotama prirode. Svesna sam da je danas teško naći posao, ali ja volim hortikulturu i verujem da ću, ako budem dovoljno uporna, uspeti u svojim namerama. Možda čak i otvorim svoju cvećaru. Ali, o tome ću da razmišljam kasnije. Sada mi je najvažnije da završim fakultet“, kazala je Željana.

Poljoprivreda je perspektivna grana, smatra direktorica Damjanović Tomin. Ona je poručila da đaci koji završe poljoprivredne stručne škole mogu odmah po dobijanju diploma da rade, jer mogućnosti za to, kako nam je rekla, ima mnogo. 

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu