Olivera Latinović Nakovo

Žena koja uspešno vodi farmu goveda

Olivera Latinović iz Nakova je vlasnica savremene farme goveda. Od ukupno 160 grla šezdesetak je u muži.

Odlična genetika crnog holštajna i danonoćni rad obezbeđuju kvalitet i količinu mleka.

„Vrlo je važno da krave jedu kvalitetnu hranu. A nju možemo obezbediti ako ulažemo u proizvodnju te hrane. Ulaganje, opet, zavisi od toga da li uspemo da naplatimo mleko. To je sve povezano. Koliko uložite, toliko i dobijete“, kaže za naš portal Latinović.

Iako je to vrlo neobično, ona farmu vodi sama. Kako kaže, njenog muža ne interesuje posao na farmi. Olivera voli životinje i mnogo radi, a koliko brine o kravama pokazuje podatak da je uginuće na ovoj farmi retkost. Za pet godina uginula je samo jedna krava i poneko tele nakon teljenja.

Moderna farma Nakovo Latinović

 Pre tri godine odlučila je da za zakup farme više ne plaća naknadu od 1000 evra mesečno, već da uloži sredstva u izgradnju nove, svoje farme. Kaže, morala je da „preseče“. Ili da nastavi ovaj posao i uloži dodatna sredstva ili da radi nešto drugo. Sada sa nove farme svakog dana prerađivači odvoze oko 1000 litara mleka ekstra klase. Vrlo je važno biti u ekstra klasi, poručuje naša sagovornica. Razlika od 7 do 10 dinara za litar, u odnosu na nižu klasu, obezbeđuje ulaganja u proizvodnju.

Kvalitetna grla

Veći proizvođači mogu lakše da funkcionišu, a malim je baš teško. Otkazuju im otkup mleka, ne mogu da prate kvalitet, jer nemaju odakle da ulažu. Od par krava ne može da obezbedi ulaganje od nekoliko hiljada evra kako bi kupio izmuzište. Može da se zaduži, ali su kamate visoke i pitanje je kako će i kada moći da vrati dug. Država nema sredstava da u toj sferi pomogne. Mislim da ako se u skorije vreme ne uradi nešto za male proizvođače, a kod nas ih je više od polovine proizvođača mleka, oni će morati da napuste tu proizvodnju. Ima tu i staračkih domaćinstava, ali i mladih koji žele da krenu u ovaj posao.“

U narednom periodu ova vredna i istrajna žena neće povećavati broj grla, jer za ovaj broj goveda može da obezbedi dovoljno hrane sa oko 100 hektara. Planira da podmladi stado i da poveća proizvodnju mleka po kravi.

Aktivna je i u Centralnoj asocijaciji proizvođača mleka Vojvodine.

„Biti član Upravnog odbora Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine podrazumeva obaveze i odgovornosti. Međutim, vrlo je korisno biti u asocijaciji. Razmenjujemo mišljenja, savetujemo jedni druge. Kada čujemo iskustva kolega, lakše rešavamo svoje probleme. I u razgovorima sa predstavnicima resornog ministarstva lakše je kada asocijacija stane ispred svojih članova. Cilj asocijacije je da pomogne svim svojim članovima, ali i ostalim proizvođačima mleka. Rešavamo zajedničke probleme. Uglavnom smo u Ministarstvu poljoprivrede nailazili na razumevanje“, kaže Latinović.

 

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu