Tiri 3

Proizvodnja kupusnjača na gazdinstvu Nevene Tiri

„Žena može da odgovori svim izazovima u proizvodnji povrća, iako je to i fizički težak posao.

Ali, ako supružnici i svi članovi porodice rade kako bi ostvarili zajednički cilj, uspeh ne može izostati“, kaže na početku razgovora Nevena Tiri, proizvođač povrća.

U Lukinom Selu na tri hektara ova dama, uz supruga Andraša, proizvodi povrće, najviše kupusnjače: kupus, brokoli, kelj, kelj pupčar i karfiol.  

„Na neki način smo se specijalizovali za proizvodnju karfiola. U proizvodnji ovog povrća je svaki korak vrlo važan. Od proizvodnje rasada, preko zaštite biljaka, vezivanja kako bi cvast ostala bela, pa do berbe kada glavice treba čuvati od povreda kako se kasnije ne bi kvarile. Ove godine smo se, kao većina povrtara, borili da sačuvamo biljke od bolesti. Problem je pravila plamenjača. Bilo je mnogo vlage, pa smo, kada nije bilo kiše, radili od jutra do mraka“, priča Nevena.

Prinos karfiola je prosečan i biće do 30 tona po hektaru, a težina glavice je od 1,5 do 2 kilograma. Cena je takođe dobra, zadovoljna je Nevena, pa je šteta što ga nije bilo više. Nasmejana, uvek optimista, veruje da će u narednoj sezoni uslovi za proizvodnju biti povoljniji.  

Koji god posao da obavljate uvek je lakše kada imate podršku. Nevena i Andraš su jedan drugom podrška. Pre dvanaest godina, kada su se venčali, Nevena nije znala mnogo o povrtarstvu, ali je uz supruga učila i naučila.

Nevena Tiri

„Nevena, kao i većina žena, radi nekoliko poslova, skoro istovremeno. Nakon posla na njivi čekaju je obaveze domaćice i majke. Nisam siguran da bih to mogao“, iskren je Andraš.

„Volim da izađem iz kuće i da radim na njivi. Ponekad je to moj odmor od kućnih poslova. Vidim lepu budućnost u ovom poslu. Nastavićemo sa proizvodnjom kupusnjača. Nećemo proširivati proizvodnju, jer ne možemo da postignemo. Nekada je više ustvari manje, jer ne možeš da stigneš da sve poslove uradiš na vreme. Biljke će propasti ako im ne posvetimo dovoljno pažnje, a to ne želimo“, kaže Nevena.

Porodica Tiri planira da na postojećim površinama uloži sredstva u savremeniji sistem za navodnjavanje. Za sada postojeći sistem ne pokreće električna energija, pa je i obezbeđivanje struje prioritet ovih vrednih povrtara.     

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu