Fito farmacija

LG Seeds
Reka Balanji pucac

Devojka koja kontroliše pastirski bič

Veštinu pucanja pastirskim bičem savladaju samo najuporniji. Ali, upornost nije dovoljna. Morate biti vešti, sposobni da se skoncentrišete na pokrete. Kada naučite da kontrolišete bič dužine dva i po metra, počinjete da uživate u njegovom kretanju kroz vazduh i zvuku koji proizvodi.

Reka Balanji “barata” pastirskim bičem spretnije od snažnijih i starijih muškaraca.  

Reka Balanji pucac

Reka Balanji vešto kontroliše pastirski bič 

“Prvi put sam videla kako pucaju pastirskim bičevima na “Pastirskim danima” u Mužlji. Zvuk koji proizvodi bič me je oduševio. Onda sam 2007. godine počela da vežbam. U početku sam bila nespretna, a bilo je i bolno. Bič se može obmotati oko vrata ili ruke, iako to ne želite. Događalo mi se da me udari po leđima… Početak je bio težak i morala sam mnogo da vežbam.”

Veštinu je učila od Ištvana Ladvanskog koji je u Lukinom Selu, u okviru Društva za negu tradicije i ekologije “Feher to” – Sekcije bičara, okupio decu zainteresovanu za očuvanje drevne veštine. Ladvanski se, osim što uči decu kako da savladaju tehniku pucanja, bavi i izradom pastirskih bičeva.  

deca koja uce da pucaju 11

Članovi Sekcije bičara

Reka je još kao devojčica učestvovala na takmičenjima i revijalnim nastupima. Svuda je osvajala publiku. U Mađarskoj, na “Danu bičeva”, bila je najbolja.

“Bičem mogu da uradim sve što je predviđeno pravilnikom. Mogu da pucam i dok čučim, ležim, klečim ili da premeštam bič iz jedne u drugu ruku. Te veštine treba da pokažemo na takmičenju. Sada ređe treniram, najčešće kada želim da iz sebe izbacim negativnu energiju. Pucanje mi pomaže u tome. ”

Reka je učenica srednje škole u Zrenjaninu. Zbog obaveza u školi nema vremena da intenzivno trenira. Takmičenja prepušta mlađim pucačima.

“Nastupaću i dalje revijalno, jer poštujem tradiciju i naše običaje i ne želim da se zaborave. Sada mi je važna škola. Moj bič je okačen i čeka narednu svečanost.”

Mlada Reka je idol devojčicama koje su sada u Sekciji bičara. Pokazala je da devojke, iako nežnije i fizički slabije u odnosu na mladiće, mogu da kontrolišu moćne bičeve.   

Ostavi komentar

Predstavljamo

Nova knjiga Branislava Gulana o nestajanju sela u Srbiji

Nova knjiga o selu Branislava Gulana, publiciste, književnika i člana Naučnog društva ekonomista Srbije, "Ruralne sredine u Srbiji - Spasavanje ...
Detaljnije

Najave događaja

ZRBizNet o digitalnoj transformaciji i ženskom preduzetništvu

ZRBizNet sajam privrede, treći po redu, održaće se u Zrenjaninu od 19. do 21. septembra 2019. godine u Hali sportova ...
Detaljnije