lenja pita sa jabukama 2

Lenja pita s nadevom od jabuka

lenja pita sa jabukama 2

Većina nas uživa dok jede pitu s jabukama. Čak i da nam ovaj kolač posluže dok žmurimo, znali bismo da je to baš ta pita, jer se miris koji se širi oko kolača pamti.
Nije zahtevna za pripremanje.

To, naravno, ne opravdava verovanje da je kolač osmislila lenja domaćica kojoj je bilo mrsko da razvlači tanke kore za onu „pravu, manje lenju pitu”. Domaćica sigurno nije bila lenja, već pre umorna, ili nije znala šta pre da uradi, pa da ukućani ne bi ostali bez poslastice, smislila je ovaj kolač. U drugoj priči koja objašnjava naziv kolača zapravo je pita zaista lenja, jer se testo prilikom pečenja ne podiže.
Zašto se ova pita baš tako zove nije ni važno. Jedino je važno da je ukusna, mirišljava i da se topi u ustima.

Potrebno:
• 3 jajeta
• 1 čaša od 2 dl šećera
• 2 čaše od 2 dl brašna
• 1 dl ulja
• 2 dl mleka
• 1 prašak za pecivo
• 2 vanilin šećera
• kilogram kiselih jabuka

Priprema:
Jabuke oljuštiti, izrendati, pošećeriti i dinstati. Ako je potrebno dodati supenu kašiku ulja.
Za testo umutiti jaja sa šećerom. U umućenu masu sipati brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, mleko i ulje. Dobro umutiti. Pola smese sipati u pleh i peć na temperaturi od 180 do 200 stepeni dok se ne uhvati rumena korica. Izvaditi iz rerne i na tu koru sipati i razvući skuvane jabuke. Preko toga sipati drugu polovinu testa i nastaviti sa pečenjem. Ispečen i prohlađen kolač posuti šećerom u prahu.

Podelite na društvenim mrežama

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?



Da li ste za ograničenje maksimalne površine poljoprivrednog gazdinstva?
Close Menu