Za uređenje kanalske mreže u Vojvodini 920 miliona dinara

Kanal

Danas su uručeni ugovori predsednicima 40 lokalnih samouprava u Vojvodini,

koje su ostvarile pravo na bespovratna sredstva u okviru konkursa namenjenog uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

Ukupna vrednost ove investicije, planirane programom Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za 2017. godinu, iznosi 920 miliona dinara.

U svom obraćanju, povodom značaja mera za unapređenje poljoprivrede i razvoj sela u pokrajini, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je naveo da je reč o jednoj od najznačajnijih konkursnih linija resornog sekretarijata, kao i cele Pokrajinske vlade, i po obimu i po suštini.

„Dva su direktna benefita od ovog posla. Jedan je opšti, ekonomski, jer se radi o investiciji od preko 900 miliona dinara, koja će biti usmerena u privredu Pokrajine. Sa druge strane, reč je o održavanju veoma važnog i izuzetno vrednog hidromeliorativnog sistema od preko 20.000 kilometara kanalske mreže“, ukazao je Milićević.

Na ovaj način, prema rečima potpredsednika Pokrajinske vlade, postižu se dva važna cilja. Prvi cilj se ogleda u podsticaju intenzivnije poljoprivredne proizvodnje kao strateške grane, ne samo u Vojvodini već u celoj Srbiji. Drugi važan cilj, koji će biti postignut redovnim održavanjem kanalske mreže, jeste smanjivanje štetnih posledica od velikih poplava, koje ugrožavaju i privredu i stanovništvo.

Potpredsednik Milićević je naglasio i da je to samo jedan segment rada Sekretarijata i Pokrajinske vlade, koja je okrenuta sveukupnom ekonomskom razvoju.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je istakao da je reč je o projektu koji zahteva kontinuirani pristup.

„Nova Pokrajinska vlada od juna prošle godine jedan od akcenata stavila je na vodoprivredu, i novi rebalans budžeta upravo govori tome u prilog kroz sredstva izdvojena u ove namene“, naglasio je Radojević. On je naveo da su današnja ulaganja od 920 miliona dinara za uređenje kanalske mreže, zajednička investicija, u kojoj je Sekretarijat učestvovao sa 480 miliona dinara, a učešće lokalnih samouprava 440 miliona dinara. Na ovaj način će se zajedničkim sredstvima obezbediti dodatne finansije vodoprivredi Vojvodine i raditi, i na uređenju crpnih stanica, ispusta, ustava i propusta, odnosno na sveukupnom uređenju svih vodoprivrednih objekata u okviru kanalske mreže.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?