Vanredne veterinarske kontrole u Južnobačkom okrugu

mesoo

Veterinarska inspekcija privremeno zabranila obavljanje delatnosti prerade subjektima „Madeko 2013 DOO“ iz Futoga i „DOO Frigo Pejić“ iz Novog Sada.

Veterinarska inspekcija nastavila je sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora nad za proizvodnju hrane.

Izvršene su službene kontrole u Južnobačkom upravnom okrugu, gde je utvrđen veći broj nepravilnosti kod subjekata koji se bave ovom delatnošću.

Kod dva subjekta koji su odobreni za preradu mesa utvrđeno je da u objektima nisu ispunjeni opšti uslovi higijene hrane (prostorije, oprema, higijena), kao i posebni uslovi za higijenu hrane koji se odnose na primenu sistema samokontrole, saopštila je Uprava za veterinu.

U prvom objektu zatečena je hrana koja nije deklarisana, te nije bilo moguće utvrditi sledljivost u ukupnoj količini od 716 kg, proglašena je nebezbednom za ishranu ljudi i poslata na neškodljivo uklanjanje u prisustvu veterinarskih inspektora.

U drugom objektu, hrana u ukupnoj količini od 1406,5 kg nije skladištena po propisanim uslovima temperature, što je dovelo u sumnju bezbednost te hrane, te je sprovedeno službeno uzorkovanje i hrana stavljena van prometa do dobijanja rezultata ispitivanja.

Za oba subjekta u poslovanju hranom izrečena je mera zabrane upotrebe prostorija i opreme, odnosno proizvodnje, do otklanjanja utvrđenih nedostataka.

Subjekti kojima je privremeno zabranjeno da obavljaju delatnost prerade su „Madeko 2013 DOO“ iz Futoga i „DOO Frigo Pejić“ iz Novog Sada, navodi se u saopštenju. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?