Udruženja poljoprivrednika zahtevaju produženje prelevmana na uvoz mleka

ukinuti prelevmane za mleko

Udruženja poljoprivrednika članice Asocijacije poljoprivrednika zahtevaju da Vlada Srbije produži prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda i posle 1. januara 2017. godine.

Udruženja poljoprivrednika članice Asocijacije poljoprivrednika uputili su zahtev resornom ministarstvu i Vladi Srbije. 
 
Asocijacija poljoprivrednika navodi da je činjenica da se još uvek nisu stvorili uslovi za ukidanje prelevmana, pre svega zbog zatvorenog ruskog tržišta za evropsko mleko.
 
Takođe, u Asocijaciji poljoprivrednika smatraju da postoji velika razlika u subvencionisanju evropskih i srpskih farmera te da nema ni približne konkurentnosti u proizvodnji.
 
Proizvođačima mleka u Srbiji još uvek nisu dostupna sredstva iz IPARD fondova što ih stavlja u podređen položaj u odnosu na evropske farmere, navode udruženja poljoprivrednika.
 
Članice Asocijacije poljoprivrednika smatraju da tržište sirovog mleka u Srbiji nije dovoljno uređeno obzirom da Nacionalna referentna labaratorija još uvek nije počela sa radom.
 
„Nadamo se da će Vlada Srbije uložiti znatno više sredstava i napora u oporavak domaćeg stočarstva kako bi u skorije vreme mogli biti konkurentniji na surovom svetskom tržištu, inače sledi uništenje domaćeg mlekarstva“, piše u zahtevu koji su uputili nadležnim institucijama udruženja poljoprivrednika članice Asocijacije poljoprivrednika.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?