Rezultati Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava u junu 2019.

kuce na selu 22

Završena je Anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava nakon dva meseca rada anketara na terenu.

Rezultati ankete u junu 2019. godine

Od 1. oktobra do 30. novembra 2018. godine rad na terenu je obavljalo 534 anketara koji su posetili oko 120.000 gazdinstava. Odziv gazdinstava je bio izuzetno visok, saopšila je 

Prikupljeni su podaci o korišćenom poljoprivrednom zemljištu, broju stoke, mehanizaciji, radnoj snazi na gazdinstvima, proizvodnom metodu primenjenom u poljoprivredi i dr.

Obrada podataka je u toku, rezultati dostupni javnosti očekuju se u junu 2019. godine.

Anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava je finansirana iz pretpristupnih fondova EU, u okviru Nacionalnog programa IPA 2016.

Anketa se sprovodi u trogodišnjoj periodici, između dva popisa poljoprivrede, i predstavlja važno strukturno istraživanje u sistemu statistike poljoprivrede.

Informacije važne za strategiju i planiranje

Dobijene informacije koristiće kreatorima agrarne politike za donošenje odluka i kratkoročnih i dugoročnih strategija razvoja poljoprivrede, ali i poljoprivrednim proizvođačima za bolje planiranje poljoprivredne proizvodnje, ustanovljavanje poljoprivredne grane u koju bi trebalo investirati, kao i za prijavljivanje kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku u poljoprivredi.

Pored toga, ovi podaci biće osnova za ažuriranje Statističkog registra  gazdinstava, od koga zavisi kvalitet podataka o poljoprivrednoj proizvodnji.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?