Država će subvencionisati kupovinu zaštitnog rama za traktore

ram

Zaštitni ram za dodatno povećanje bezbednosti vozača traktora i smanjenja nezgoda i fatalnog prevrtanja traktora 

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture biće nosilac aktivnosti koje se odnose na dodelu subvencija za nabavku i ugradnju univerzalnog zaštitnog rama za traktore, sa ciljem dodatnog povećanja bezbednosti vozača traktora i svih učesnika u saobraćaju.

Imajući u vidu da ugradnja zaštitne kabine ili rama zahteva dodatna finansijska sredstva, ministar Tomislav Momirović je rekao da će Ministarstvo omogućiti našim poljoprivrednicima, vlasnicima traktora, subvencionisanu kupovinu zaštitnog rama čiji je osnovni cilj upravo zaštita vozača u slučaju prevrtanja traktora.

„Najveći broj povređenih i poginulih u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali traktori su upravo vozači ili putnici na traktorima, a najčešći razlog tome je upravo fatalno prevrtanje traktora. Ovom preventivnom akcijom spasićemo stotine ljudi koji koriste traktore u svakodnevnom radu“, izjavio je Momirović.

Republika Srbija je jedna od vodećih zemalja u broju traktora po broju stanovnika i prema raspoloživim podacima oko 203.000 traktora registrovano je u Srbiji. Podaci o rasprostranjenosti traktora bez zaštitne strukture u Republici Srbiji pokazuju da je procenat ovakvih vozila u Vojvodini oko 20% dok taj broj u Mačvi dostiže i oko 40-50%.

U periodu od 2016. do 2020. godine, u Republici Srbiji su poginula 144 vozača ili putnika traktora, dok je povređenih lica u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora bilo blizu 2.000. Lica poginula u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora čine oko 7% svih poginulih lica u saobraćajnim nezgodama u Republici Srbiji. U proseku, godišnje se u Srbiji dogodi oko 518 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedan od učesnika bio traktor, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Preporučujemo: Bezbednost pri korišćenju traktora – 14 mera

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?