Proglasiti vanredno stanje u mlekarstvu i odrediti zaštitnu cena mleka

muza krava

Proglasiti vanredno stanje u proizvodnji mleka, jer je za stočare stanje neizdrživo.

Proizvođači mleka, okupljeni u Savezu udruženja odgajivača goveda su na današnjem sastanku održanom u Novom Sadu zatražili od vlade predsednice Vlade Srbije da po hitnom postupku proglasi vanredno stanje u oblasti proizvodnje sirovog mleka. 

Situacija je alarmantna. Mnogi proizvođači mleka su bankrotirali, a situacija u sektoru mlekarstva nikada nije bila lošija, rekla je Sanja Bugarski, predsednica Asocijacije proizvođača mleka u Vojvodini.

Najveći problem je cena sirovog mleka. Poslednjih šest godina je nepromenjena, a prosečna cena koju prerađivači isplaćuju po litri je trideset dinara.

„Već dve godine imamo problem sa kovidom, morali smo da radimo i tada nismo mogli da dignemo glas i da tražimo spas, ali u poslednja tri meseca se dešava nenormalan poremećaj na tržištu izazvan globalnom cenom žitarica. Farmeri ne mogu da hrane životinje skupom hranom, a da proizvode jeftino mleko“, kazala je Bugarski.

Veliki problem je nedostatak komunikacije imeđu izvršne vlasti i proizvođača mleka, navela je Bugarski uz objašnjenje da „nemaju način na koji bi uticali na cenu svojih proizvoda“.

Vanredno stanje za spas proizvođača

Predlažemo Vladi Srbije da budu uvedene vanredne mere u ovoj proizvodnji, čime bi bilo omogućeno utvrđivanje zaštitne cene mleka, kao i da se uspostave mehanizmi koji bi spasli našu proizvodnju od propasti“, kazala je Bugarski.

Cena mleka, prema računici proizvođača, trebalo bi da bude minimalno od 55 do 60 dinara za litar, da bi proizvodnja bila rentabilna.

Proizvođači su ovom prilikom zatražili hitnu isplatu svih zaostalih davanja države.

Krajem ovog meseca Skupština Srbije trebalo bi da donese novi Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji će omogućiti razne vrste intervencija, kao što su interventne cene, objasnio je pomoćnik minista poljoprivrede, Nenad Katanić. Rečeno je i da se sa Upravom za agrarna plaćanja razgovara o isplatama zaostalih davanja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?