"Pančevački ratari" ministru poljoprivrede: Povećati subvencije za 2016.

paor cuci u kukuruzistu

 

Udruženje ,,Pančevački ratari“, sa sedištem u Dolovu, uputilo je zahtev ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću za dopunu isplata subvencija po hektaru za ovu godinu.

Saopštenje su prosledili i medijima.

Saopštenje                                       

„Udruženje ,,Pančevački ratari“ i asocijacija Agrarni forum Pančevo su dostavili ministru poljoprivrede predlog mera nove agrarne politike s ciljem formiranja boljeg agrarnog programa, u odnosu na dosadašnji antiagrarni program restriktivnog karaktera.

Očekujemo da se suficit u budžetu Srbije u visini od 34 milijarde dinara (po rečima premijera i ministra finansija) iskoristi i vrati poljoprivrednicima kao deo oduzetih sredstava postojećim restriktivnim zakonom o podsticajima, koji omogućava isplatu subvencija do 6.000 dinara po hektaru.  Ako znamo da su ove godine isplaćene subvencije svega 2.000 dinara za biljnu proizvodnju i regres za đubrivo u istomi znosu od 2.000 dinara po hektaru (koji nije u potpunosti iskorišten zbog uslovljavanja proizvođača), ostaje  još slobodnih 2.000 dinara kao zakonska mogućnost da se u skladu sa postojećim restriktivnim zakonom, ipak, do kraja godine isplati poljoprivrednicima bez uslovljavanja.  Naime, ukinut je regres za gorivo u iznosu od 4.000 dinara po hektaru, kao i povraćaj akciza za dizel gorivo od strane Ministarstva finansija, što direktno i negativno utiće na pravovremeno i efikasno izvođenje ovogodišnjih jesenjih radova. Najskuplje dizel gorivo za proizvodnju u Evropi (osim Albanije) direktno ugrožava isplativost poljoprivredne proizvodnje, u uslovima dugotrajno depresivnih cena osnovnih ratarskih kultura, kao i u uslovima potpuno otvorenih granica prema EU.

Još uvek nije obran kukuruz, pšenica nije zasejana više od 50 % dosadašnjih površina, iako je odavno prošao optimalni rok setve, a zimska brazda nije obavljena na više od 30 % oranica, uglavnom zbog besparice, veoma skupog dizel goriva za proizvodnju i delom zbog klimatskih uslova.

U uslovima katastrofalne besparice poljoprivrednika, čujemo od strane pokrajinskih organa vlasti da je retroaktivno pokrenut postupak naplate takse-naknade za odvodnjavanje za 2015. i 2016. godinu sa visokim iznosima. S obzirom da je dosadašnji pokušaj naplate od strane pokrajinskog ombudsmana ocenjen kao nezakonit (zakon o vodama) i poslat je zahtev za ocenu ustavnosti opšteg akta ustavnom sudu Srbije – upozoravamo nadležne,  koji možda nisu adekvatno obavešteni, da ni ne pokušavaju prinudnu naplatu nečeg što kao javna dažbina podleže odgovarajućem zakonu, a nema zakonski osnov. Nepoštovanje zakonskog osnova smatramo kao svojevrsnu pljačku i harač bezdušnih dahija, koji ne poštuju ni sopstvene zakone!” – navodi se u saopštenju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?