Očekuje se manji rod pšenice u odnosu na prethodnu godinu

zrna psenice na dlanu

Ove godine se očekuje 7,15 odsto manji rod pšenice u odnosu na prethodnu, koja je ujedno bila i rekordna godina,

Održan je prvi SERBIA CROP TOUR 2019 u organizaciji Udruženja Žita Srbije.

Predstavljene analize i projekcije ovogodišnjeg roda pšenice

Juče je u Novom Sadu Finalnom prezentacijom za novinare i zainteresovanu javnost  završena četvorodnevna manifestacija “Crop Tour 2019”.

Ovaj događaj koji se po prvi put organizuje u našoj zemlji od strane Udruženja „Žita Srbije“, a uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ima za cilj da se pre same žetve utvrdi očekivani kvantitet i kvalitet ovogodišnjeg roda pšenice.

Predstavnici Udruženja Žita Srbije su zajedno sa sertifikovanim uzorkivačima obišli čak 70 opština, odnosno sve regione u kojima se gaji pšenica, nakon čega su uzeti uzorci obrađeni i analizirani.

Direktor Udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Sakovića je rekao da je ova godina svakako specifična godina kada je u pitanju pšenica.

Počev od toga da je ona nicala već u decembru i januaru ispod snežnog pokrivača, preko izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova u nastavku vegetacionog perioda – od velikih suša do obilnih kiša, koje su našim proizvođačima otežale ili u potpunosti onemogućile primenu svih agrotehničkih zaštitnih mera.

„Kao rezultat, ove godine se očekuje 7,15 odsto manji rod pšenice u odnosu na prethodnu, koja je ujedno bila i rekordna godina. Ipak, taj rod će i dalje biti nešto veći od petogodišnjeg proseka u našoj zemlji, tako da se neće značajnije odraziti na trgovinu, preradu i izvoz naše pšenice“, rekao je Saković.

On je, pored UN FAO i EBRD, izrazio posebnu zahvalnost kompanijama članicama: MAT-AGRO, AGROGRNJA, AGROGLOBE, ULJARICE BAČKA i kontrolnoj kući AmSpec iz Novog Sada, uz čiju podršku je uspešno održana prva krop tura u Srbiji u organizaciji udruženja. 

Miloš Milovanović, konsultant za agrarnu politiku FAO i koordinator FAO i EBRD projekata u Srbiji, navodi da FAO i EBRD već nekoliko godina podržavaju unapređenje izvoza žitarica i uljarica prvenstveno kroz rad na kvalitetu, logistici, ali i diversifikaciji poljoprivrednog izvoza naše zemlje.

Nacionalna Žitarska Konferencija krajem oktobra

Sa tim ciljem, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Udruženjem Žita Srbije, organizujemo prvu Nacionalnu Žitarsku Konferenciju krajem oktobra ove godine.

Na konferenciji će domaći proizvođači i trgovci imati priliku da se detaljnije upoznaju sa svetskim trendovima i aktuelnim dešavanjima na međunarodnom tržištu žitarica, dok će potencijalni kupci iz inostranstva sagledati potencijale srpske proizvodnje.“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?