O varijabilnom đubrenju na drugom Otvorenom danu Digitalne farme

digitalna farma otvorena vrata
Varijabilno đubrenje znači da svaka biljka u skladu sa svojim potrebama dobije tačno odgovarajuću količinu hranljivih materija, a u skladu sa „preciznom poljoprivredom“.

Drugi po redu Otvoreni dan Digitalne farme održaće se u petak, 25. maja u 10 h, Krivaja i naredna obuka za rad sa AgroSens platformom u subotu 26. maja u 10 h, Novi Sad.

Varijabilno đubrenje – ušteda đubriva i povećanje prinosa

Tokom drugog Otvorenog dana Digitalne farme u Krivaji pored Bačke Topole, u petak 25. maja u 10 časova, posetioci će imati priliku da se informišu o varijabilnom đubrenju i saznaju na koji način upotreba novih tehnologija u poljoprivredi omogućuje povećanje prinosa uz smanjenu potrošnju repromaterijala.

Tradicionalno se za čitavu njivu određuje optimalna količina đubriva koja za neke njene delove može biti nedovoljna, pri čemu se gubi prilika da se pospeši rast useva, dok za druge delove može biti veća nego što je to stvarno potrebno, što dovodi do nepotrebnih izdataka.

Osnovna ideja varijabilnog đubrenja je da svaka biljka u skladu sa svojim potrebama dobije tačno odgovarajuću količinu hranljivih materija, što je u skladu sa modernim trendovima i prelaskom na „preciznu poljoprivredu“.

digitalna farma diferencijalni plan za rasturanje ureje 1

Tokom Otvorenog dana biće reči o tome na koji način se koriste satelitski snimci, snimci sa drona, laboratorijska analiza zemljišta i mape prinosa i elevacije terena, za utvrđivanje optimalnog tipa i količine rasutog đubriva.

Osim savetovanja sa agronomima iz Krivaje DOO i stručnjacima iz oblasti primene IT-a u poljoprivredi sa Instituta BioSens, posetioci će imati priliku da se iz prve ruke upoznaju sa mehanizacijom koja omogućava primenu varijabilnih tehnologija i uvere se u prednosti njenog korišćenja.

AGROSENS OBUKA

U subotu 26. maja na Institutu BioSens (dr Zorana Đinđića 1, Novi Sad, 3. sprat) održaće se naredna obuka za rad sa digitalnom platformom AgroSens.

Obuka traje 2 sata, a početak je zakazan za 10 časova prepodne.

Polaznici će imati priliku da nauče da koriste osnovne servise platforme: satelitski snimci u poljoprivredi, meteo podaci i vremenska prognoza za lokaciju parcele, digitalna knjiga polja, najnovije tehnologije u poljoprivredi, informacije o pojavi štetočina u okolini parcele i sl.

PRIJAVE za oba događaja otvorene su i dostupne putem sledećeg linka do srede 23. aprila u 16 časova:
 
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede