Nedimović: Podrška mladim poljoprivrednicima

agronomi na poslu 2

„Ono što tražimo od mladih poljoprivrednika je da uđu u sistem penzijsko- invalidskog osiguranja, tako da možemo da kažemo da oni nemaju više status nezaposlenih lica.“

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je danas, 31. januara 2017. godine u Somboru da je jedan od ciljeva uvođenja nove mere podrške mladim poljoprivrednim proizvođačima i smanjenje nezaposlenosti u Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

„Kada je reč o mladim poljoprivrednim proizvođačima to je jedna od mera koje Vlada Republike Srbije namerava da sprovede u 2017. godini. Obezbeđena su sredstva i u Republičkom budžetu i budžetu AP Vojvodine“, izjavio je Nedimović.

Nedimović je objasnio da je cilj pomenute mere da se maksimalno promoviše poljoprivredna proizvodnja u onim delatnostima koje imaju dobre perspektive, poput voćarstva, povrtarstva i govedarstva, kao i da se mladi motivišu da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

„To će biti jedna vrsta grantova, 75 odsto sredstava koja će se davati unapred kako bi se realizovala poljoprivredna proizvodnja. Ono što tražimo od mladih poljoprivrednika je da uđu u sistem penzijsko- invalidskog osiguranja, tako da možemo da kažemo da oni nemaju više status nezaposlenih lica. Na taj način ćemo se između ostalog boriti protiv nezaposlenosti“, istakao je Nedimović.

Uskoro i pozivi za nabavku poljoprivredne mehanizacije

U narednim dana biće objavljeni i javni pozivi za nabavku poljoprivredne mehanizacije, najavio je Nedimović .

„Imamo jednu novu meru koju do sada nismo imali, to je nabavka traktora za voćarstvo, vinogradarstvo i povrtarstvo do 75 kilovata snage gde ćemo vraćati do 50 odsto sredstava u odnosu na vrednost ove opreme“, precizirao je ministar Nedimović.

U budžetu za ovu godinu predviđena su sredstva i za nabavku ostale poljoprivredne mehanizacije, rekao je Nedimović i podsetio da je agrarni budžet ove godine za skoro 3,5 milijarde dinara veći nego prethodne godine.

„Sve smo bukvalno iskoristili da povećamo konkurentnost poljoprivrednih proizvođača tako što ćemo podsticati njihove investicije u opremu, objekte ili prerađivačke kapacitete … sve ono što može da napravi novu dodatu vrednost u poljoprivredi“, naglasio je Nedimović.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?