Katastarske usluge od 9. januara jeftinije

kuca na selu

Od 9. januara niže takse za četrnaest usluga Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Uvedene su i dve nove usluge, kojima će se izjednačiti prava supružnika koji imaju zajednički kredit za nepokretnosti.

Najviše je snižena taksa za upis zabeležbe postojanja ugovora o doživotnom izdržavanju i ona će biti 3.000 dinara, što je čak 55,3 odsto jeftinije nego sada.

Kako se navodi u saopštenju RGZ, jeftinije će biti, između ostalog, takse za promenu imaoca prava na nepokretnosti; upis posebnog dela objekta sa upisom imaoca prava; provođenje promene na zemljištu nastalo deobom ili spajanjem parcela…

logo republički geodetski zavod

Nove usluge katastra

Dve nove usluge su upis objekta ili posebnog dela objekta, sa upisom zajedničke svojine ili susvojine u korist bračnih, odnosno vanbračnih supružnika; i promena imaoca prava na nepokretnosti, odnosno upis zajedničke svojine ili susvojine u korist bračnih, odnosno vanbračnih supružnika.

„Supružnici su i do sada mogli da se zajedno upišu kao vlasnici na nepokretnosti, ali nisu bili prepoznati kao posebna kategorija korisnika usluga katastra, pa su plaćali pun iznos taksi od 9.807, odnosno 8.671 dinar“, navodi se u saopštenju RGZ.

Od 9. januara, međutim, supružnici koji zajedno kupuju nepokretnost i čija se oba imena nalaze u kupoprodajnom ugovoru svoja prava na nepokretnost moći će da upišu po najnižoj taksi koja iznosi 300 dinara.

„Često se dešava da supružnici zajednički otplaćuju rate kredita, ali se u kupoprodajnom ugovoru nalazi samo muževljevo ime, pa se, samim tim, samo on i upisuje u katastar kao vlasnik neokretnosti. Na taj način vlasništvo supruge nad imovinom katastru ostaje nevidljivo, a kao i njena prava. To naročito ima kompleksne posledice u slučaju podele imovine. Upisom u katastar nepokretnosti oba supružnika osnažuju se ne samo žene, već i sama bračna zajednica“, navodi se u saopštenju.

Ovakvu novinu Republički geodetski zavod je uveo uz podršku Svetske banke sa ciljem da se doprinese rodnoj ravnopravnosti i poveća broj žena upisanih u katastar.

Izvor: Republički geodetski zavod

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?