Asocijacija poljoprivrednika: Tražimo novi Zakon o zemljištu

logo Asocijacija poljoprivrednika.preview

Prema sadašnjem zakonu favorizuju se strani investitori i veliki sistemi koji u posedu već imaju hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta, a na uštrb domaćih poljoprivrednih proizvođača.

Udruženja poljoprivrednih proizvođača okupljena u Asocijaciju poljoprivrednika obratila su se danas javnosti navodeći da i dalje zahtevaju izradu novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji će definisati korišćenje poljoprivrednog zemljišta u Republici Srbiji.

U saopštenju se navodi da se prema sadašnjem zakonu favorizuju strani investitori i veliki sistemi koji u posedu već imaju hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta, a na uštrb domaćih poljoprivrednih proizvođača kojima se na ovaj način ugrožava elementarna egzistencija i opstanak, jer se bore na tržištu sa minimalnim subvencijama u odnosu na proizvođače iz zemalja u okruženju koji su im direktna konkurencija, navodi se u ovom saopštenju.

Sadašnji zakon koji ne ograničava maksimalan posed za fizička i pravna lica isključuje unapređenje poljoprivrednika i zadržavanje mladih na selu, nego podstiče odlazak i iseljavanje mladih iz Srbije.

Zato je krajnje vreme da se vlada Republike Srbije opredeli da nosioci poljoprivredne proizvodnje budu poljoprivredni proizvođači koji žive i rade na selu, odnosno u ruralnim područjima, navodi se u saopštenju Asocijacije poljoprivrednika.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?