615 miliona dinara za mala i mikro preduzeća u ruralnim sredinama

kuce na selu 2
Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) je postao prvi međunarodni kreditor koji je obezbedio dinarski kredit u iznosu od 615 miliona dinara Opportunity banci za podršku mikro i malim preduzećima, posebno u ruralnim delovima Srbije.

Kako je navedeno u saopštenju, taj kredit će omogućiti Opportunity banci da ponudi finansiranje u domaćoj valuti klijentima u ruralnim područjima u Srbiji, kao što su mali poljoprivredni proizvođači koji su do sada imali ograničen pristup finansiranju.
 
Sredstava za dinarski kredit EFSE je obezbedio u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).
 
EBRD je u decembru 2016. izdala trogodišnje obveznice u vrednosti 2,5 milijardi dinara, čime je ta razvojna banka postala prva međunarodna institucija koja je izdala obveznicu u domaćoj valuti.
 
Predsednik Izvršnog odbora Opportunity banke Vladimir Vukotić rekao je da ta banka nastoji da omogući pristup kreditima klijentima kojima su finansijske usluge ograničene ili onemogućene, tako da banka sada ima 65% kreditnih klijenata sa prebivalištem u seoskim i ruralnim sredinama Srbije.
 
Predsedavajući Odbora EFSE Kristof Tiskens rekao je da je ponosan što je EFSE postao prvi međunarodni kreditor koji je obezbedio finansiranje u srpskoj valuti i što će se taj novac koristiti za podršku mikro i malim poljoprivrednim proizvođačima i preduzetnicima u ruralnim delovima Srbije.
 
– Stalni rad na povećanju dostupnosti finansijskih proizvoda u Srbiji podržava naš cilj promovisanja ekonomskog razvoja i prosperiteta u regionima u kojima radimo – kazao je Tiskens.
 
EFSE je osnovala Nemačka razvojna banka (KfW) uz finansijsku pomoć Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke i Evropske komisije.
 
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede