koke

Preradom perja do održive proizvodnje

Prema navodima Australijske žvinarske organizacije, a kako prenosi The poultry site, perje žvine bi moglo biti još jedan potencijalni izvor prihoda za prerađivačku

koke

industriju. Perje je proizvod rožnatog sloja kože i sastoji se od oko 90 odsto proteina. Međutim, ovi proteini nalaze se u obliku kompleksnog jedinjenja keratina i nedostupni su.

U industrijskoj proizvodnji stočne hrane perje se prerađuje u brašno i prilikom tog postupka hidrolizuje u cilju povećanja svarljivosti keratina. Hidrolizovani keratin se koristi i u kozmetičkoj industriji za različite tretmane kože i kose, zatim za štavljenje, izradu biorazgradivih filmova, kao nosač insekticida i drugih aktivnih materija. Troškovi kozmetičke hidrolize keratina su visoki i trenutno iznose između 50 i 130 dolara za kilogram.

Efikasna konverzija perja u hidrolizovani keratin može značajno da poveća vrednost otpada od živinskog perja, kao i da doprinese zaštiti životne sredine. U toku je projekat koji finansira Australijska živinarska organizacija u kojem grupa naučnika pokušava da pronađe efikasan način za iskorišćavanje ovog potencijala.

Naučnici u svom radu koriste kombinaciju ultrazvučnih i bioloških procesa u cilju dobijanja efikasnog i ekonomičnog ultrazvuka, koji uz pomoć enzimskih procesa povećava vrednost ovog otpada. Biološki procesi uključuju upotrebu keratolitičkih mikroorganizama poreklom od bakterija iz roda Bacillus ili enzima.

Mikrobiološki i enzimski procesi imaju dobre osobine jer su ekološki prihvatljivi i daju visok prinos kvalitetnog hidrolizata koji se odlikuje dobrom svarljivošću. Glavni nedostatak ovih procesa za sada predstavlja visoka cena. Iz tog razloga verovatno će se više pažnje obratiti poboljšanju efikasnosti hidrolize keratina upotrebom ultrazvuka.

Do danas uspešno je razvijen laboratorijski proces hidrolize perja, i dalje prečišćavanje hidrolizata. U okviru projekta, ovaj proces se i dalje poboljšava i usavršava u nadi da će se uskoro naći jeftiniji i brži proces hidrolize perja. Projekat ima veliki potencijal jer bi mogao da omogućii industriji živine da ostvari značajan prihod od prerade perja i na taj način poboljša ekonomski i ekološki aspekt proizvodnje.

Pripremila: Aleksandra Milić   

 

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu