kante za mlekko

Nemačka pomaže svoje proizvođače mleka

Vlada Nemačke će proizvođačima mleka ponuditi

 

finansijsku pomoć od najmanje 100 miliona evra kako bi se izborili s padom cena koji ugrožava njihov opstanak, izjavio je juče nemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit, a objavio je Tanjug.
– Pružićemo proizvođačima kratkoročnu finansijsku pomoć. Vlada će staviti na raspolaganje najmanje 100 miliona evra u vidu direktne pomoći i poreskih olakšica, rekao je Šmit, a prenosi agencija Frans pres.
Zarada više hiljada poljoprivrednika je u škripcu zbog sunovrata cena mleka prouzrokovanog prekomernom ponudom u čitavom svetu.
Od kraja prošle godine, kada je Evropa ukinula sistem kvota za mleko koji je bio na snazi tri decenije, većina proizvođača mlečnih proizvoda u Nemačkoj je povećala proizvodnju.
Izvozno tržište je, međutim, pokazalo manji apetit od obećanog, jer je usporavanje rasta u vodećim ekonomijama u razvoju nagrizlo tražnju, a Rusija, veliki potrošač nemačkog sira, bojkotuje evropske proizvode zbog spora sa EU oko ukrajinske krize.
Kao rezultat svega toga cene su znatno pale, navodi AFP.
Mnogi nemački distributeri su snizili maloprodajnu cenu mleka na 0,46 evra za litar, zbog čega proizvođači ostaju s prihodom manjim od 20 centi po litru, što je, prema njihovim tvrdnjama, praktično neodrživo.
Nemačka je najveći evropski proizvođač mleka, budući da 70.000 proizvođača proizvede 33 miliona tona godišnje.

Izvor: Poljoprivrednik

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu