Koliko košta poljoprivredno zemljište, a koliko zakup istog u EU

Cene poljoprivrednog zemljišta u Evropskoj uniji, kao i zakupnine, značajno variraju od zemlje do zemlje. Prosečna cena obradivog zemljišta u 2016. godini bila je najviša u Holandiji.

Prema izveštaju Agencije za statistiku Evropske unije – Eurostat, cena obradivog zemljišta u Holandiji u 2016. godini je bila 63.000 evra po hektaru

Što se tiče regija EU najskuplji hektar je u italijanskom regionu Ligurija. Tu je prosečna cena jednog hektara obradivog zemljišta bila 108.000 evra.   

Obradivo zemljište je bilo najjeftinije u Rumuniji. Prosečna cena u 2016. godini je bila 1.958 evra po hektaru.

Na regionalnom nivou, najniža cena po hektaru obradivog zemljišta je bila u jugozapadnoj Bugarskoj, 1.165 evra.

Nivo cena zemljišta zavisi od nacionalnih zakona, lokalnih faktora (kao što su kvalitet zemljišta, nagib, drenaža…), ali i od tržišta (ponude i tražnje) i prava stranih državljana na vlasništvo.

Iz raspoloživih podataka, koje je u izveštaju preneo Eurostat, najsnažniji rast cena zemljišta obradivog zemljišta u periodu od 2011. do 2016. godine bio je u Češkoj (trostruko povećanje), Litvaniji, Estoniji, Latviji i Mađarskoj (dvostruko povećanje). Cene su porasle i u drugim državama članicama, mada po znatno nižim stopama.

Koliko košta zakup zemljišta u EU?

I u Evropskoj uniji poljoprivrednici iznajmljuju zemljište u zakup.

Poljoprivrednici u Holandiji zakup plaćaju najviše. U izveštaju Eurostat-a se navodi da je prosečna cena zakupa hektara u ovoj zemlji 791 evro godišnje.

Najniža cena zakupa poljoprivrednog zemljišta je u Latviji, u proseku 46 evra.

Regioni EU gde je zakup zemljišta najjeftiniji su u Švedskoj. To su Merla Norlad i Ovre Norland gde je cena zakupa 28 evra po hektaru.

Foto: pixabay.com

OVDE Izveštaj Eurostat-a

Izvor: Poljoprivrednik

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu