Dani ludaje u Kikindi 15-18. septembra 2022.

dani ludaje

Manifestacija „Dani ludaje“ je prepoznatljivi brend Kikinde. U četiri dana mnoštvo zanimljivosti, a najvažnije je merenje najteže i najduže ludaje.

„Dani ludaje“, 37. put, slave bundevu, tikvu, misiraču, dulek, odnosno ludaju kako u Kikindi nazivaju ovu povrtarsku kulturu. Nekada se govorilo da kada se „popneš na ludaju vidiš celu Kekendu i još po Banata“.

Manifestacija je neraskidivi deo tradicije i prepoznatljiv simbol grada. Već odavno je prepoznatljivi brend Kikinde. Svojim razvijanjem, od skromne gradske priredbe, stvorena je manifestacija koja promoviše sve turističke, ali i privredne i kulturne potencijale Grada Kikinde, kao i vrednosti ove severnobanatske sredine ne samo u našoj zemlji, nego i u inostranstvu.

Danas je poseti više desetina hiljada gostiju iz zemlje i inostranstva – Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Slovačke, Bugarske i Republike Srpske, koji su ne samo posetioci već i učesnici različitih programa.

dani ludaje 20

Manifestacija tokom četiri dana nudi mnoštvo događaja. Tako se u najvećoj Gostinskoj sobi u ovom delu Evrope nađe Banatski fruštuk gde mogu da se probaju specijaliteti našeg kraja, kulturno umetnička društva prikazuju svoje sposobnosti a maskirani predškolci naprave pravu atrakciju kada njih više od 500 prodefiluje gradom obučeni u plodove jeseni. Tu su i izložbe, dečije igre sa ludajom, sportski susreti i neizostavni večernji koncerti koji upotpunjuju program manifestacije.

„Dani ludaje“ i rekordi

Ono što čini srž manifestacije jeste merenje najteže i najduže ludaje. Najteža izmerena lepotica ima težinu od 639,5 kilograma – proizveo je Dušan Jankov iz Novog Sada, a najdužu 366 centimetara dugačku, proizveo je Goran Lazić iz Kikinde. Goran Lazić je nosilac i Ginisovog rekorda u dužini ludaje: na takmičenju u Mozirju u Sloveniji oborio je Ginisov rekord sa ludajom dugačkom 394,5 centimetara. Svi rekordi ostvareni su u 2019. godini.

Preporučujemo: O sadnji tikvi u povrtnjaku

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede