U voćnim zasadima postoje uslovi za infekcije gljivama

U regionu srednjeg Banata padavine i kontinuirano vlaženje stvorilo je uslove za infekcije u voćnim zasadima, poručuju stručnjaci Prognozno izveštajne službe Regionalnog centra Zrenjanin. Neophodna je primena fungicida.

“Analizom podataka sa meteorološke stanice koja je pozicionirana u zasadu koštičavog voća zaključeno je da su 24. i 25. marta postojali uslovi za infekciju gljivom Monilia laxa (prouzrokovač sušenja cvetova, grana i grančica). Kontinuirano vlaženje je trajalo 18,3 sata, a visok nivo rizika (od 90-100%) sedam časova”, kaže Snežana Parađenović iz Prognozno izveštajne službe.

Optimalni uslovi za infekciju poklopili su se sa osetljivim fenološkim fazama koštičavog voća.

U narednom periodu najavljene padavine doprineće širenju spora patogena preko otvorenih cvetova. Zato je, poručuje Parađenović, neophodna primena fungicida.

U zasadima jabuke, zbog rasta temperatura vazduha, napredak u fenološkim fazama je intenzivan. Mlado lišće je vrlo osetljivo na infekciju lista čađavom krastavosti. Parađenović podseća da su padavine omogućile intenzivnije oslobađanje askospora.

Ukoliko su proizvođači obavili tretman preventivnim fungicidima pre padavina sada bi ga trebalo ponoviti, jer je palo dovoljno kiše da se depozit preparata spere sa lista. Iz PIS poručuju da novoizrasli delovi lista nisu zaštićeni, pa se može očekivati vrlo visok rizik od infekcije gljivom Venturia inequalis, koja je prouzrokovač čađave krastavosti.

 

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu