Povećanje brojnosti krompirovog moljca. Obaviti zaštitne mere

Očekuje se još intenzivnije povećanje brojnosti leptira na klopkama kao posledica preklapanja leta leptira treće i četvrte generacije.

Na području Srbije, usevi  krompira se, u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i vremena sadnje, nalaze u fazi od vađenja krtola do različitih faza sušenja nadzemnog dela biljke.

Na feromonskim klopkama koje su postavljene u useve krompira, registruje se povećanje ulova odraslih jedinki krompirovog moljca (Phthorimaea operculella) u poslednjih nekoliko dana, saopštila je Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja (PIS).

Započela je aktivnost četvrte generacije ove štetočine.

U narednih desetak dana se očekuje još intenzivnije povećanje brojnosti leptira na klopkama kao posledica preklapanja leta leptira treće i četvrte generacije.

Postoji visok rizik od nastanka šteta u usevima krompira koji nisu još povađeni i gde su krtole ogoljene i izložene napadu moljca.

Zaštitne mere

U cilju zaštite krompira od krompirovog moljca PIS preporučuje sledeće mere:

  • Kod useva  gde je cima suva, obavezno treba vaditi krompir  i čuvati ga u  skladištima  u kojima je kontrolisana temperatura. Skladišta krompira treba da su na svim otvorima obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca.

  • Krtole krompira nakon vađenja ne treba ostavljati na parcelama i u dvorištima već što brže unositi u skladišta kako ne bi direktno bile izložene napadu moljca.

  • Na usevima gde cima još uvek nije propala, preporučuje se održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i zaštitile krtole pod zemljom.

  • U usevima gde se krompir neće uskoro vaditi, preporučuju se i hemijske mere zaštite insekticidom:

Grom (lambda-cihalotrin) 0,25 l/ha (karenca 7 dana).

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu