Fito farmacija

LG Seeds
potkornjaci

Potkornjaci – voćni potkornjak

Potkornjaci (Scolitidae) su insekti valjkasta tela, tamnosmeđe do crne boje, dužine nekoliko milimetara. Buše hodnike u drvetu različitih vrsta drveća.

potkornjaci

Najčešće napadaju oslabljena stabla, no neke vrste mogu napasti i potpuno zdrave voćke. Posebno često oštećuju stabla nakon elementarnih nepogoda: suše, grada ili mraza. Poslednjih godina raste njihov značaj u voćnjacima gde se proizvodi po principima ekološke i integralne proizvodnje.

Među vrstama ove porodice najznačajniji je voćni potkornjak (Xyleborus dispar F.) koji ponekad napada i potpuno zdrava stabla. Štetočina prezimi kao imago. U proleće postaje aktivan kada temperatura vazduha dostigne 18°C. Ženka se nakon kopulacije ubušuje u drvo, a na kraju bušotine odlaže jaja iz kojih se izlegu larve. Larve ne buše nove hodnike jer se hrane gljivicom roda Ambrosia koja se razvija u izbušenim hodnicima. U jesen se presvlače, a prezime kao imago. U proleće izlaze iz izbušenog hodnika.

Napadnuta stabla se slabije razvijaju. Lišće ima slabiji turgor i vene, cvetovi gube svoju prirodnu boju i venu, a pri jakom napadu propadne celo drvo.

Na deblu napadnutih stabala vidljive su rupice prečnika do 2 mm iz kojih često ispada fin i prah ili se cedi biljni sok.

Pojavu potkornjaka pratimo pomoću klopki koje se sastoje od alkoholnih mamaca i crvenih lepljivih ploča, a u voćnjak ih treba postaviti u proleće pre cvetanja. Alkoholni mamac čini plastična boca u kojoj se nalazi 94% etil alkohol razređen s vodom u razmeri 1:1. Plastična boca pri vrhu treba da ima izbušene rupice. Bocu je potrebno pričvrstiti blizu debla u visini očiju, a iznad boce se postavlja crvena lepljiva ploča. Za kontrolu leta potkornjaka potrebna je 1 klopka na 1 ha, a ako klopke koristimo za suzbijanje potrebno je od 8 do 10 klopki na 1 hektar voćnjaka. 

Zaštita pomoću klopki nije dovoljna ako u zasadu dođe do smrzavanja, jer odumrlo drvo jako privlači ženke voćnog potkornjaka.voćarstvo

Autor: Bojan Mijatović dipl. inž.

Povratna veza sa vašeg sajta.

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

Poljoprivredni sajam ove godine od 11. do 17. maja

Poljoprivredni sajam ove godine - izložbe, skupovi, edukacije, prezentacije, poslovni susreti, primena nauke u poljoprivredi ...
Detaljnije