Fito farmacija

LG Seeds
kruskina buva psss.rs

Kruškina buva (Psylla spp.)

Opis štetočine Kruškina buva (Psylla spp.): Štetočina napada krušku, ima 4-5 generacija godišnje. Imago je dugačak 2,2-2,9 mm.

Zimska forma je tamno-smeđa sa nekoliko crnih i narandžastih pega. Letnja forma je svetlo-smeđa sa nekoliko tamnih i narandžastih pega. Jaje je svetlo-žute do narandžaste boje, dužine oko 0,3 mm, s donje strane ima peteljku, a sa uže nosi tanku vlas.

Postoje 5 razvojnih stadijuma larve. One su spoljoštenog tela, svetlo-žute nijanse sa više tamnih pega na dorzalnoj strani i crvenim očima. Poslednja dva stadijuma su zelenkasto-smeđe boje, telo je zaobljenije sa izrazitim nastavcima krila. Prezimljava imago u pukotinama kore stabla i grana kruške. Pojavljuje se rano u proleće, krajem marta čim se 2-3 dana temperatura ustali i dostigne 10°C. Pari se i polaže jaja i do 450, bledo žute boje, u blizini pupoljka, oko pupoljaka ili duž nerva lista.

Na jaču pojavu kruškine buve utiču mnogi faktori među kojima i:

– preterano đubrenje azotom,

– osetljivost sorti,

– uništavanje korova,  

– uništavanje prirodnih neprijatelja i  

– brzo prilagođavanje pesticidima.  

Simptomi pojave kruškine buve

U našim uslovima najveće štete su tokom juna meseca, a pričinjava ih larva, koja se u kolonijama javlja na mladim izbojcima i listićima. Larve sišu sokove i izazivaju zastoj letorasta, lišće se kovrdža, smanjuje se asimilaciona površina, lišće se suši i opada.

Kruškina buva luči mednu rosu na kojoj se naseljava čađavica, sprečava se proces fotosinteze što utiče na kvalitet voćke.

Ova štetočina je vektor mikoplazmi koje izazivaju žućenje i propadanje kruške.

Suzbijanje kruškine buve

Zbog većeg broja generacija, visoke plodnosti, a samim tim i velikih šteta koje izaziva kruškina buva u vegetaciji, štetočinu moramo suzbijati u početnim fazama razvoja. Kada je temperatura viša od 10°C štetočina izlazi iz skrovitih mesta, pari se i tada treba obaviti zimsko tretiranje, čime se olakšava zaštita tokom vegetacije.

Zaštitu kruške početi na vreme

Zimsko tretiranje: Sa suzbijanjem kruškine buve mora se početi na vreme tj. prvo prskanje krušaka obaviti u toku zime, kada štetočine počinju da izlaze iz zimskog skrovišta i ženke počinju da polažu jaja (prvi topliji dani u februaru). Za ovo tretiranje koristiti kombinaciju mineralnog ulja i insekticida iz grupe piretroida u koncentraciji prema uputstvu proizvođača. Preparati: – Belo ulje, Galmin (3-4%, u fazi razvoja pupoljaka), – Crveno ulje (2-3%, tokom mirovannja i početkom vegetacije). 

Tokom vegetacije: – Dimilin SC-48 (0,024 + 0,3% mineralnog ulja), – Vertimec 018 – EC (0,05-0,075% uz dodatak 0,25% mineralnog ulja, tretiranjem u vreme masovnog piljenja larvi, posle opadanja kruničnih listića), – Abastate (0,75 l/ha + 3 l/ha mineralnog ulja ili 0,75 l/ha + 1% ađuvansa Nu-film 17), – Abastate EW (0,075%), Volliam targo 063-SC (0,075-0,1%), Cipkord 20-EC, Sucip 20-EC (0,015-0,03%), Talstar 10-EC, Fobos – EC, Futocid-EC (0,05% tretiranjem u proleće na početku piljenja larvi), – Grom (0,3-0,5 l/ha), Pyrinex 48-EC, Kozma (0,15%, u vreme pojave prvih jedinki), – Nurelle-D, Despot, Cihlop, Konzul (0,1-0,15%), Envidor (0,6 l/ha, po pojavi larvi L1 uzrasta), – Perfekthion, Sistemin 40-EC, Fosfamid 40-EC, Dimetogal  (0,1 – 0,2% u vreme registrovanja pojave) – Fastac 10-SC, Fastac 10-EC (0,018-0,02% tretiranjem na početku formiranja prvih kolonija), Apache 50 WG (250 gr/ha) i dr. 

Autor: Mr Gordana Jovanović, savetodavac za zaštitu bilja

psss.rs

Oznake:, , , , ,

Komentari (1)

  • Avatar

    Adnan

    |

    Imam sto sadnika kruse santa marija i ne mogu spreciti kruskine buve molimvas recitemi kako spreciti tu bolest

    Reply

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

novi-sad-sajam

Porodični dan na Poljoprivrednom sajmu je sreda, 15. maj

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, najveća i najznačajnija smotra agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi od 11. do 17. maja ...
Detaljnije