Fito farmacija

LG Seeds
kruskina buva psss.rs

Kruškina buva (Psylla spp.)

Opis štetočine Kruškina buva (Psylla spp.): Štetočina napada krušku, ima 4-5 generacija godišnje. Imago je dugačak 2,2-2,9 mm.

Zimska forma je tamno-smeđa sa nekoliko crnih i narandžastih pega. Letnja forma je svetlo-smeđa sa nekoliko tamnih i narandžastih pega. Jaje je svetlo-žute do narandžaste boje, dužine oko 0,3 mm, s donje strane ima peteljku, a sa uže nosi tanku vlas.

Postoje 5 razvojnih stadijuma larve. One su spoljoštenog tela, svetlo-žute nijanse sa više tamnih pega na dorzalnoj strani i crvenim očima. Poslednja dva stadijuma su zelenkasto-smeđe boje, telo je zaobljenije sa izrazitim nastavcima krila. Prezimljava imago u pukotinama kore stabla i grana kruške. Pojavljuje se rano u proleće, krajem marta čim se 2-3 dana temperatura ustali i dostigne 10°C. Pari se i polaže jaja i do 450, bledo žute boje, u blizini pupoljka, oko pupoljaka ili duž nerva lista.

Na jaču pojavu kruškine buve utiču mnogi faktori među kojima i:

– preterano đubrenje azotom,

– osetljivost sorti,

– uništavanje korova,  

– uništavanje prirodnih neprijatelja i  

– brzo prilagođavanje pesticidima.  

Simptomi pojave kruškine buve

U našim uslovima najveće štete su tokom juna meseca, a pričinjava ih larva, koja se u kolonijama javlja na mladim izbojcima i listićima. Larve sišu sokove i izazivaju zastoj letorasta, lišće se kovrdža, smanjuje se asimilaciona površina, lišće se suši i opada.

Kruškina buva luči mednu rosu na kojoj se naseljava čađavica, sprečava se proces fotosinteze što utiče na kvalitet voćke.

Ova štetočina je vektor mikoplazmi koje izazivaju žućenje i propadanje kruške.

Suzbijanje kruškine buve

Zbog većeg broja generacija, visoke plodnosti, a samim tim i velikih šteta koje izaziva kruškina buva u vegetaciji, štetočinu moramo suzbijati u početnim fazama razvoja. Kada je temperatura viša od 10°C štetočina izlazi iz skrovitih mesta, pari se i tada treba obaviti zimsko tretiranje, čime se olakšava zaštita tokom vegetacije.

Zaštitu kruške početi na vreme

Zimsko tretiranje: Sa suzbijanjem kruškine buve mora se početi na vreme tj. prvo prskanje krušaka obaviti u toku zime, kada štetočine počinju da izlaze iz zimskog skrovišta i ženke počinju da polažu jaja (prvi topliji dani u februaru). Za ovo tretiranje koristiti kombinaciju mineralnog ulja i insekticida iz grupe piretroida u koncentraciji prema uputstvu proizvođača. Preparati: – Belo ulje, Galmin (3-4%, u fazi razvoja pupoljaka), – Crveno ulje (2-3%, tokom mirovannja i početkom vegetacije). 

Tokom vegetacije: – Dimilin SC-48 (0,024 + 0,3% mineralnog ulja), – Vertimec 018 – EC (0,05-0,075% uz dodatak 0,25% mineralnog ulja, tretiranjem u vreme masovnog piljenja larvi, posle opadanja kruničnih listića), – Abastate (0,75 l/ha + 3 l/ha mineralnog ulja ili 0,75 l/ha + 1% ađuvansa Nu-film 17), – Abastate EW (0,075%), Volliam targo 063-SC (0,075-0,1%), Cipkord 20-EC, Sucip 20-EC (0,015-0,03%), Talstar 10-EC, Fobos – EC, Futocid-EC (0,05% tretiranjem u proleće na početku piljenja larvi), – Grom (0,3-0,5 l/ha), Pyrinex 48-EC, Kozma (0,15%, u vreme pojave prvih jedinki), – Nurelle-D, Despot, Cihlop, Konzul (0,1-0,15%), Envidor (0,6 l/ha, po pojavi larvi L1 uzrasta), – Perfekthion, Sistemin 40-EC, Fosfamid 40-EC, Dimetogal  (0,1 – 0,2% u vreme registrovanja pojave) – Fastac 10-SC, Fastac 10-EC (0,018-0,02% tretiranjem na početku formiranja prvih kolonija), Apache 50 WG (250 gr/ha) i dr. 

Autor: Mr Gordana Jovanović, savetodavac za zaštitu bilja

psss.rs

Oznake:, , , , ,

Komentari (1)

  • Avatar

    Adnan

    |

    Imam sto sadnika kruse santa marija i ne mogu spreciti kruskine buve molimvas recitemi kako spreciti tu bolest

    Reply

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

Državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem 9. i 10. februara 2019.

Državni pčelarski sajam važan i pčelarima i potrošačima pčelinjih proizvoda ...
Detaljnije