Fito farmacija

LG Seeds
krticnjaci

Krtice – Talpa europea

Krtice su štetočine površina koje se ređe obrađuju, kao što su zasnovani voćnjaci, travnjaci, povrtnjaci i plastenici.

One se ne hrane biljkama, nego insektima, larvama, lutkama, kišnim glistama i dr. U potrazi za hranom krtica rije zemlju i pravi hodnike, a zemlju izbacuje na gomile. Tako rijući zemlju oštećuje gajene biljke i izbacuje ih na površinu, pa biljke uginjavaju.

krtica

Primetne štete mogu nastati u proizvodnji rasada i u plastenicima.

Krtica ima valjkasto telo, obraslo kratkim krznom, dužine je oko 15 cm, kratkog repa. Glava i prednje noge prilagođene kako bi mogla da rije. Živi pojedinačno, jednom godišnje se pari i mladunce vrlo brzo osamostaljuje.

Aktivne su i tokom zime. Prave hodnike ispod površine zemlje na dubini 40-50 cm, a postoje i hodnici koji služe za lov – lovni hodnici.

Naterati je da ode

Ovo je korisna životinja i zakonom zaštićena, zbog toga se mora proterati sa površine koju ugrožava i na kojoj pričinjava štete.

U tu svrhu koriste se krpe natopljene materijama jakog i neprijatnog mirisa (petrolej, nafta, fenol, terpentin). Natopljene krpe se uguraju u hodnike, a neprijatni mirisi bi trebali da oteraju krticu.

Ubacivanje gasnih patrona kalcijum karbida u hodnike – u reakciji sa vlagom oslobađa se i acetilen koji sa sobom nosi i 1% PH3 gasa koji deluje iritantno na krice i sitne glodare, koji je neškodljiv za biljni i životinjski svet.

Uduvavanjem izduvnih gasova benzinskih motora u hodnike takođe se postižu zadovoljavajući rezultati.                       

Autor: Radmila Ćalić dipl. inž.

psss.rs     

Oznake:,

Komentari (1)

 • Avatar

  Istrebljivac

  |

  Krtica nije glodar. Ona spada u grupu životinja koja može biti korisna ili štetna. Korisna jer svojim načinom života kopa zemljište i pomaže njegovu aeraciju, a takodje utiče i na vodeni režim.

  Medjutim, njeno prisustvo u baštama, toplim lejama, plastenicima, sportskim teretanama izaziva štetu.Iako je zasticena, farmeri reko kada zele da je oteraju nego hoce da je ubiju kako se ne bi vise vracala. Nije poznato da li je neko odgovarao za ubijanje krtica

  Reply

Ostavi komentar

Predstavljamo

Nova knjiga Branislava Gulana o nestajanju sela u Srbiji

Nova knjiga o selu Branislava Gulana, publiciste, književnika i člana Naučnog društva ekonomista Srbije, "Ruralne sredine u Srbiji - Spasavanje ...
Detaljnije

Najave događaja

Poljoprivredni sajam u Jaši Tomić 29. septembra

Treći poljoprivredni sajam u Jaši Tomiću. Prijave su u toku ...
Detaljnije