Trulež jabuka u voćnjacima gde nije sprovedena adekvatna zaštita

jabuke 33

Trulež ćemo na zaraženim plodovima jabuke prepoznati u vidu koncentičnih kružnih svetlosmeđih pega, koje se povećavaju, a tkivo unutar pega nekrotira.

Na području rada RC Užice, vizuelnim  pregledom zasada jabuke uočeno je prisustvo plodova sa simptomima truleži plodova jabučastog voća (Monilia fructigena), saopštavaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Radi se o voćnjacima koji nisu u intenzivnoj proizvodnji i gde nisu sprovedene sve adekvatne hemijske mere zaštite.

Prouzrokovač truleži plodova jabučastog voća je ekonomski najznačajnija gljiva iz roda Monilia na jabuci u Srbiji.

Plodovi mogu biti zaraženi tokom cele vegetacije, od zametanja do berbe, ali su najosetljiviji u kasnijim fazama zrenja.

Ova gljiva najčešće prezimljava u mumificiranim plodovima u krošnji voćaka ili na površini zemljišta,  a ređe i na zaraženim granama i rak ranama.

Pri povoljnim uslovima vlažnosti, sledećeg proleća ili leta na površini mumificiranih plodova formiraju se konidije koje se prenose vetrom, kišom ili insektima do plodova gde se vrši infekcija.

Zaraza plodova se najčešće vrši na mestima oštećenja koja su nastala delovanjem insekata, grada  i drugih mehaničkih povreda, podsećaju iz PIS-a.

Prepoznatljivi simptomi truleži

Simptomi na zaraženim plodovima javljaju se u vidu koncentičnih kružnih svetlosmeđih pega, koje se povećavaju, a tkivo unutar pega nekrotira. Kasnije‚ ceo plod biva zaražen, a na površini se mogu videti sporonosna tela raspoređena u vidu koncentričnih krugova.

Usled potpunog prožimanja micelije gljive, plodovi gube vodu i smežuravaju se u vidu mumija.

Ovako sasušeni plodovi ili ostaju pričvršćeni za grane i grančice ili opadaju na površinu zemlje.

Do infekcije ovom gljivom može doći i u toku skladištenja, gde ona izaziva tkz. crnu trulež plodova (zahvaćeni deo ploda ima crnu ili tamnu boju).

Trulež sprečiti preventivnim merama

Prognozno-izveštajna služba podseća da u preventivne mere kontrole ovog patogena spadaju:

  • uklanjanje i uništavanje mumificiranih plodova iz krošnje i sa površine zemljišta,
  • suzbijanje insekata zbog sprečavanja oštećenja plodova,
  • podizanje zasada na terenima gde je dobro provetravanje krošnje,
  • orezivanje i spaljivanje suvih grana.

Od hemijskih mera zaštite, preporučuje se primena preparata na bazi bakra, u jesen, kada opadne minimum 70% lisne mase.

U cilju sprečavnja pojave ovog patogena u skladištu, u toku vegetacije, u fazama sazrevanja plodova, preporučuju iz PIS-a primenu nekog od registrovanih preparata za tu namenu.

PREPORUČUJEMO: Zaštita jabuke od prouzrokovača skladišnih bolesti

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?