Braon mramorasta i zelena stenica u usevima i zasadima. Više o merama suzbijanja

u zasadima leske stenica

Prisustvo braon mramoraste i zelene stenice u usevima i zasadima: soje, krompira, pšenice, breskve, nektarine, trešnje, leske.

Pregledom poljoprivrednih useva i zasada, uočeno je prisustvo braon mramoraste i zelene ili povrtne stenice. Trenutno se prisustvo navedenih stenica registruje u zasadima breskve, nektarine, trešnje, leske, soje, krompira, pšenice i drugih kultura. U toku je migracija ovih štetočina sa drveća i spontane flore u poljoprivredne useve i zasade, ističe Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

stenica imago soja psenica
Foto: PIS

Stenica pričinjava štetu sisanjem sokova biljke

Štete pričinjavaju odrasle jedinke i larve koje sisaju sokove iz svih nadzemnih delova biljaka. Uvek više preferiraju ishranu na plodovima. Na napadutim plodovima dolazi do diskoloracije pokožice, stvaranja nekrotičnih tačaka i udubljenja, pogoršanja ukusa, što sve utiče na gubitak njihovog kvaliteta i tržišne vrednosti.

stenica u vocu
Foto: PIS

Trenutno su najugroženiji zasadi bresaka, nektarina, leske i trešanja. U ovim zasadima ukoliko se pregledom uoči prisustvo stenica preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida na bazi aktivne materije deltametrin (Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux) u koncentraciji 0,05%.

Prilikom primene pesticida obavezno se treba pridržavati uputstva za upotrebu, naglašavaju zaštitari bilja PIS-a.

U zasadima koji se nalaze u fazama zrenja poput trešanja, posebnu pažnju treba obratiti na karencu a to je vreme koje je neophodno da prođe od poslednje primene pesticida do berbe. Karenca za navedene insekticide u zasadima bresaka i trešanja iznosi 14 dana.

O braon mramorastoj i zelenoj stenici detaljnije u prilogu RC Kikinda 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?